В Министерството на правосъдието има предложение всеки един прокурор да може, след като при него има досъдебно производство или предварителна проверка, ако установи, че има данни, че компетентна по случая е европейската прокуратура, да може пряко да препрати към нея, без да е задължен да преминава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът.“

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова, цитирана от БТА, преди заседание на Висшия съдебен съвет.

Във връзка с работата на европейската прокуратура и контактните точки у нас министърът обясни, че се дискутира към тях да се добави Министерският съвет.

Идеята е, ако там пряко постъпи сигнал или при проверка се съберат достатъчно данни, да може директно да се изпращат към европейската прокуратура.

Йорданова припомни, че към МС работи главен инспекторат, който прави сериозни проверки, а сигнали постъпват и пряко към министър-председателя. Към момента МВР, НАП и Митниците са единствените контактни точки у нас, освен прокуратурата.

По повод предстоящата днес среща на министъра с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тя обясни, че ще обсъждат промени в Закона за съдебната власт, съвързани с по-висока степен на автономност на европейските делегирани прокурори у нас, която да гарантира независимата им работа. Според министъра те не са логистично независими към момента от българската прокуратура. Йорданова добави, че следващите дни предстои да бъде обявен годишният доклад на европейската прокуратура, в който ще има данни и за България.

По повод приетия вчера в правна комисия на първо четене законопроект за промени в Закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на спецправосъдието, министър Йорданова коментира, че е имало задълбочен дебат, като са се чули аргументи по целесъобразност. Тя добави, че е чула конкретни предложения за подобряване на разпоредби в настоящия законопроект, които според нея ще се обсъдят между първо и второ четене.