Дебатът за оставката на Иван Гешев като главен прокурор е крачка напред, независимо как ще завърши. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред бТВ.

"Всеки един от мотивите е изключително сериозен."

Това каза Йорданова по повод искането й към ВСС да отстрани главния прокурор.

Както е известно, тя внесе предложение, основано на 9 точки - пълното неглижиране на случаите "Осемте доуджета" и с отравянето на Емилиян Гебрев, осъдителното решение на Баневи срещу България, отношението му към НПО и др. 

За пореден път тя заяви, че настоящият главен прокурор не може да изпълнява тази длъжност. Йорданова обясни, че мотивите й се позовават и на влязъл в сила съдебен акт, на подписан от самия Гешев акт или на негови изявления в медиите.

"Време е да приемем в нашата държава, че всяка институция трябва да изпълнява правомощията си. Аз съм преценила, че съгласно действащото законодателство обстоятелства налагат аз да предприема тази процедура.

Отговорност на ВСС е как ще гласува - аз не мога да нося тяхната отговорност. Този дебат е крачка напред, ще покаже как всеки изпълнява своите правомощия, работи ли системата, какви са дефицитите", каза Йорданова.

По повод искането на Гешев за публичен дебат за закриването на спецправосъдието тя заяви, че тази тема се дебатира от 12 месеца и това е един от най-публично обсъжданите законопроекти.

"Законопроектът е в парламента. Законопроектът предвижда поредица от гаранции, че висящите дела в съдебна фаза ще бъдат довършени от същите съдии, които в момента ги гледат", каза Йорданова.

Тя призна, че от критиците на закона е имало и няколко резонни препоръки, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене.

Промените в Закона за съдебната власт, свързани със закриването на спецправосъдието, бяха приети вчера на първо четене от правната комисия.