Чаканата днес тема с обсъждане във ВСС на предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев придоби неочакван развой. Темата бе отложена единодушно от ВСС за след (поне) две седмици.

Това стана въпреки вчерашното патетично писмо на Гешев ВСС непременно да гледа исканията на двама вече правосъдни министри за „импийчмънта“ му. 

"Аз нямам притеснение да са 2, 3 , 5 10 процедури (за освобождаването му). Сега - разбира се - това ще блокира работата на ВСС – надявам се не това да е целта на изпълнителната власт“, заподозря Гешев.

Изненадата дойде от председателя на ВАС Георги Чолаков, който изтъкна, че темата трябва да се отложи поради 2 причини. Първо, присъствието у нас на представители на Еврокомисията - петима членове на ВСС имат среща с тях в 12:30 ч, а следобед гостите ще се срещат с Чолаков, с председателката на ВКС Галина Захарова и със самия Гешев. А да се смята, че дебатът ще свърши до 12:30 ч било „несериозно“.

Второто обаче бе по-интересно: то е във връзка с висящото дело във ВАС – от Янаки Стоилов срещу предишния отказ на ВСС да гледа искането му за уволнение на Гешев от миналото лято.

Към него, както Клуб Z писа, е присъединено и искане на „Боец“ в същата посока. ВАС бе спрял това производство, докато Конституционният съд не се произнесе – дали изобщо е допустимо министър да иска прекратяване на мандата на главния прокурор.

Това стана на 8 февруари. 

След това – в изпълнение на конституционното решение тричленният състав на ВАС задължи Пленума на ВСС да гледа искането на Янаки Стоилов.

Със същото решение обаче с казва, че „Боец“ нямат правен интерес и не са страна по случая.

В момента обаче „Боец“ обжалва именно това пред петчленен състав на ВАС. Така - както отбеляза Георги Чолаков, въпросът е висящ.

Трябва 5-членният състав да се произнесе - иначе случаят е висящ и все още никой не е отменил с влязло в сила решение отказа на ВСС.

Като трета тема той добави, че са в безпрецедентна процедура след решението на КС. И затова трябва случаят да се отложи и за да изработят процедурни правила, по които да тече тази процедура. Точно, както има такива за избора на „тримата големи“.

„Без правила ние ще влезем в един тупик, от който няма да можем да излезем – трябва да имаме правила“, каза Георги Чолаков.

Гешев се намеси, че даже иска процедурата да се излъчва по БНТ – както когато се провеждат избори.

Друго забележително е, че той се подигра на Надежда Йорданова, която днес в краткото си уводно изложение цитира (като илюстрация за уронения престиж на съдебната власт) изследване на „Алфа рисърч“. Според него главният прокурор има 8% одобрение и 57 на сто не одобряват дейността му.

„8 % доверие означава парламентарно представена сила с по-голям процент от някои, чиито представители са тук в тази зала“, каза със специфичното си чуство за хумор Гешев (който обича да повтаря че с политика не се занимава). 

Така Пленумът единодушно прие да се отложи въпросът до изработване на правила и произнасянето на ВАС.

По-рано сутринта главният прокурор Иван Гешев обвърза намаляването на бюджета на прокуратурата с това, че сега не може да помогне на "семейства на свои приятели" от Украйна.

Това той каза днес на влизане на ВСС.

Преди дни главният прокурор лично се яви на ГКПП-Дуранкулак, където посрещна семейства на украински магистрати, които ще бъдат настанени в станция на прокуратурата край Бяла. А ще се искат пари за другата край Варна, която правителството на Бойко Борисов му прехвърли в последните си дни.

Той заплаши, че ще прати въпроса в Конституционния съд (нищо че всъщност всяка година за бюджета на съдебната власт има подобни пазарлъци с всеки финансов министър, б.р.).

Гешев, който иначе твърди, че не са намалени парите на прокуратурата, а на съдебната власт, сега каза, че са били намалени с 60% режийните на прокуратурата. После каза, че тя няма да има пари за експертизи. После каза, че ще иска още пари за почивни бази.

Той заяви, че иначе БАН заслужават не 20, а 200 млн. лв. И отново припомни, че има многобройни приятели академици.

И заяви, че напротив - дори ще иска пари от правителството за бърз ремонт на втора почивна станция на прокуратурата.

"Просто искаме да помогнем на свои приятели", обяви той.

Иначе той заяви, че ако искането на Янаки Стоилов за освобождаването му е било "правно нищо", то новото на Надежда Йорданова е - "просто нищо".

На свой ред на влизане (след него) на ВСС министър Йорданова каза, че очаква професионален дебат във ВСС.

Тя обяви, че за "правното нищо" вчера е разписала искане до МС да се отпуснат пари, за да се плати осъдителното решение срещу България на ЕСПЧ в Страсбург.

Има се предвид осъждането на България от семейство Баневи - заради нарушена презумпция за невиновност, включително от изказвания на главния прокурор и от наблюдаващата прокурорка. Както и за неразрешен арест. За това България ще плати 19 800 евро, а то е и една от 9-те точки за искане на отстраняването на Гешев.

И напомни, че сред тях се включват освен уронване на престижа на съдебната власт, така и действия или бездействия на главния прокурор.

На въпрос очаква ли обрат, тя каза, че очаква ВСС да прояви професионална съвест.