Високите енергийни разходи тласкат Западна Европа към рецесия, прогнозира екипът на S&P Global Market Intelligence. Според анализаторите, рискът от световна рецесия остава много висок - между 40 и 50 процента в най-големите икономики.

Обединеното Кралство, Италия, Испания и Нидерландия могат да регистрират минимален икономически спад през второто тримесечие на годината, коментират от S&P Global Market Intelligence. Въпреки че през лятото можем да станем свидетели на по-добри данни заради частично възстановяване на сектори като туризма, високите енергийни цени остават сериозна заплаха за последното тримесечие на годината, пише БНР. 

Освен това през цялата година индустриалното производство ще страда от тях, коментират анализаторите, според които реалният растеж на брутния вътрешен продукт на еврозоната ще се забави до 2,5 % тази година и 1,2 на сто догодина, след което ще се върне на ниво от два процента през 2024-а.

"Американската икономика е в застой, но не е в рецесия - все още", допълват анализаторите, макар че прогнозират "слабо свиване" през второто тримесечие, "което няма да отговаря на пълните критерии за рецесия". За годината икономиката на Съединените щати ще се забави до 1,4 % тази година и 1,3 на сто догодина, след което ще се ускори до 1,9 на сто през 2024-та година.

Заедно с прогнозите за останалите региони в света, експертите очакват световният брутен вътрешен продукт да се забави до 2,7 на сто тази и 2,6 на сто догодина, но рискът от рецесия остава много голям.

Moody's очаква свиване и в САЩ

Кредитната агенция "Мудис" понижи прогнозите си за икономическия растеж в САЩ и Европа през тази и следващата година, визирайки политиките на затягане (повишаване) на американските лихви и енергийната криза на стария континент.

"Мудис" вече очаква реалният БВП на САЩ да нарасне през 2022 г. с 2,1% и да се забави до 1,3% през 2023 г. спрямо прогнозите на агенцията през май за растеж съответно с 2,8% и с 2,3 на сто.

Основна причина за тази низходяща ревизия са по-затегнатите парични и финансови условия (по-високите лихви), целящи да ограничат упорито високата инфлация, което обаче ще забави икономическата експанзия.

Въпреки че "Мудис" очаква инфлацията да се понижи с отслабването на икономическия растежа, тя ще продължи да бъде висока, като кредитната агенция очаква инфлацията в САЩ да спане от рекордните 9,1% през юни до 7% до края на 2022 г. и след това до 2,3% до края на 2023 г.

В същото време "Мудис" прогнозира американската безработица да нарасне малко над 4% през 2023 г. от сегашното постпандемично дъно от 3,6% в резултат на по-бавно наемане на нов персонал и нарастващ коефициент на заетост.

Водещата кредитната агенция понижи и оценките за европейския икономически растеж на фона на енергийната криза в региона.

"Нашите базови прогнози предполагат, че постоянно високите цени на енергията и широкообхватната инфлация ще продължат да притискат реалните доходи и да намаляват потребителските разходи, тъй като енергийната криза продължава“, отбеляза "Мудис" в мотивите си да намали основната си прогноза за реалния БВП на еврозоната до негов растеж с 2,2% през 2022 г., следван от повишение с едва 0,9% през 2023 г. Това представлява понижение спрямо прогнозите през май за повишение с 2,5% през тази и с 2,3% през 2023 г.

Основните фактори, обуславящи по-ниските прогнози на "Мудис" за растежа в еврозоната, са: прекъсвания и несигурност на доставките на природен газ, което ще изисква корекция от страна на търсенето; висока инфлация, която намалява потребителските разходи; оттегляне на ЕЦБ от досегашната стимулираща парична политика и повишаването на основните лихви; по-затегната глобална ликвидност и потиснато външно търсене.

Съществуват значителни рискове за допълнително намаляване на прогнозите на "Мудис" за европейската икономика, ако Русия напълно спре газовите потоци за Европа.