"Да, България", една от партиите в съства на управляващата "Демократична България", официално се сдоби с вътрешна опозиция. Учреден бе "Клуб 9 декември" (от деня на учредяването на самата партия), а мотивите - "дефицит на демократично общуване", "незачитане на мнения", "авторитарни управленски действия".

Сред подписалите се под вътрешния учредителен акт има знакови имена на "Да, България" като Мануела Малеева, един от хората, положили основите на партията и бившият депутат Калоян Янков. Знаково е и името на проф. Александър Кьосев. Учредителитена клуба са било 90 на брой.

Той идва малко след конгреса на партията от миналия месец, когато подалият оставка след изборния крах на ДБ лидер Христо Иванов бе преизбран. Тогава и Малеева, и Янков отказаха да влязат в ръководството.

"В нашия клуб ни събра желанието за развитие и подобряване на партията, както и разочарованието от Националната конференция. Но то не беше родено тогава. Отдавна не одообряваме постепенно възцаряващия се дефицит на демократично общуване. С течение на времето той придоби различни измерения: незачитане на мнения, авторитарни управленски действия на членовете на ръководството, изолация и капсулиране на ръководството, от което последва едностранно и анонимно взимане на решения под различни предлози от централата на партията, без да се очаква и допуска инициативност от местните организации", почват подписалите се.

Те посочват още, че партията не използва собствения си капацитет, че се пренебрегва приносът на публични лица на партията, че има кадруване.

Заявката на "9 декември" е натрупаните проблеми да се решават с диалог в партията, организиране на вътрешни дискусии и пр.

Припомняме, че обвинения в авторитарност отправяше и бившият лидер на общинските съветници в Столичния общински съвет Методи Лалов, който бе изключен от партията впоследствие.

Темата със създаването на клуба коментира депутатът и член на Изпълнителния съвет Ивайло Мирчев. 

По думите му учредяването му било нещо нормално, както ДБ щяла да има такива клубове и на ИТспециалистите, на юристите и пр.

"Абсолютно всякакви мнения са добре дошли, но нямаме навика през медиите да си ги решаваме тези неща", бе лаконичен Мирчев.