Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров е предложението на партията за нов гуверньор на Българската народна банка. Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече още през юли миналата година.

Срокът за номинации на нов управител на БНБ изтича днес. Той беше удължен със седем дни, след като тогава не беше получена нито една номинация досега.

"Нашето предложение от "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си", заяви пред БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание.

В същото време във фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му номинира за поста председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. Тази номинация се очакваше, а самият Каримански никога не  е криел амбициите си. Това обаче означава, че коалицията така и не се е разбрала за единен вариант и всеки ще играе според силите си. 

"Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време.
Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се “вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.”

Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура", написа Трифонов в дълъг пост  биографията на Каримански. 

Разбира се, вариант остава и нов мандат за Димитър Радев, който може би ще излезе консенсусната кандидатура в тази ситуация. Той изкара сравнително спокоен първи мандат и остави по-скоро добро впечатление. 

Кой ще поеме ръководството на БНБ сега е от изключителна важност, защото именно този гуверньор ще бъде човекът, който трябва да преведе страната през последните години на ERM II и да поеме главната тежест по приемането ни в еврозоната. Очакванията на правителството са да успеем да влезем в клуба на богатите през 2024 г., но трябва да се има предвид, че това е пожелателна дата и че според много експерти е невъзможна. 

През това лято пък изтича задължителният срок, който страната ни трябваше да прекара в т.нар. чакалня на еврозоната, който е две години. След това започват сондажите за евентуална дата за приемане, която зависи както от макроиномомическите ни параметри, така и от критериите  от Маастрихт и решенията на отделните страни-членки. 

Министърът на финансите Асен Василев, който е другият основен играч по приемането на еврото, вече изрази желание неговият партньор в задачата - гуверньорът на БНБ, да бъде човек "който си тежи на мястото в международен аспект".