Американският президент Джо Байдън призова Русия да покаже, че е готова да възобнови съвместната работа със САЩ по договарянето на споразумение за контрол на ядреното въоръжаване, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има победители в ядрена война и че такава война никога не трябва да започва, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Двамат отправиха посланията си в навечерието на Десетата конференция за преглед на Договора за неразпространението на ядрените оръжия, която се открива днес под егидата на ООН в централата на Обединените нации в Ню Йорк и ще продължи до 26 август. Форумът щеше да се състои още през 2020 г., но беше отложен заради пандемията от COVID-19.

През юни миналата година в Женева на първата си среща американският Байдън и Путин се споразумяха в най-близко бъдеще да започнат Диалог за стратегическата стабилност. Тогава поводът за срещата бе именно намаляването на заплахата от въоръжени конфликти и ядрена война. 

Байдън обяви, че на конференцията правителството му, което заложи като приоритет в стратегията си за национална сигурност намаляването на ролята на ядрените оръжия, ще потвърди ангажимента си към света да бъде отговорен пазител на ядрения си арсенал и да продължи да работи за постигането на крайната цел свят без ядрени оръжия.

Американският президент даде да се разбере, че правителството му е готово по най-бързия начин да договори нова рамка за контрол на въоръжаването, която да замени изтичащия през 2026 г. Договор за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като договора Нов СТАРТ.

"Но за преговори е нужно от другата страна да имаш партньор, който е готов да преговаря добросъвестно. Жестоката и непредизвикана агресия на Русия в Украйна обаче разруши мира в Европа и представлява посегателство срещу устоите на световния ред", добави той.

Байдън напомни и на Китай, че също има отговорност като страна по Договора за неразпространение на ядрените оръжия и като една от членките на ядрената петорка да се включи в преговори за намаляване на риска от погрешни преценки и дестабилизираща военна динамика.

По-рано тази година пет могъщи ядрени сили обещаха да не водят ядрени войни и се съгласиха, че по-нататъшното разпространение на ядрените оръжия трябва да бъде избягвано.

Тези пет страни са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Байдън разкри, че е разработено предложение за взаимно връщане към изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (иранското ядрено споразумение), за да се направи така, че Иран да не се сдобие с ядрено оръжие.

Вашингтон работи в тясно сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия, за да се гарантира и че партньорството между САЩ, Великобритания и Австралия АУКУС отговаря на най-високите стандарти за неразпространение на ядрените оръжия.

Потърсен за коментар на призива на Байдън, източник от руското външно министерство се усъмни пред Ройтерс в сериозността на американските намерения.

"Това наистина ли е официално изявление? Да не би сайтът на Белия дом да е бил хакнат", каза иронично източникът. "Ако това все пак е действително намерение, с кого по-точно смятат да го обсъдят?"

"Ние изхождаме от факта, че при ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да се отприщва, и ние се застъпваме за еднаква и неделима сигурност за всички членове на световната общност“, каза той.

Путин заяви, че като страна, подписала Договора за неразпространение на ядрените оръжия, Русия продължава "последователно да следва буквата и духа на Договора".

Той също така отбеляза, че освен това "задълженията на Москва по двустранните споразумения със САЩ за съкращаване и ограничаване на съответните оръжия също са напълно изпълнени".

Международната загриженост относно риска от ядрена конфронтация се засили, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, напомня Ройтерс. В реч по това време Путин многозначително се позова на руския ядрен арсенал и предупреди външните сили срещу всякакви опити за намеса.

"Който се опита да ни попречи...трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен. И ще ви доведе до такива последствия, каквито никога не сте срещали във вашата история", каза тогава той. Дни по-късно той нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена бойна готовност.

Русия, чиято военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за руската държава, обвини Запада, че води "прокси война" срещу нея чрез въоръжаване на Украйна и налагане на санкции на Москва.

Междувременно Съединените щати, Великобритания и Франция упрекнаха Русия за "безотговорни и опасни" разговори за възможно разполагане на ядрени оръжия.