Може ли построената незаконно (и според прокуратурата, и според ДНСК) част от кея към т.нар. Догансарай в парк "Росенец" да бъде на практика одържавена и да послужи за обществено ползване? Според "Демократична България" - да. Но ако това се случи изобщо, то няма да се мине без "бой", прогнозиорат оттам.

Като Клуб Z писа, вчера след прокуратурата и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че част от пристанището, и то голяма такава, е незаконно построена. За нея липсват всякви книжа в общината.

Това е казус, за който от ДБ отдавна алармират и който миналата година доведе и до прокурорска проверка. ВАП установи, че "пристанището за лодки и яхти, е без одобрен инвестиционен проект, без документи за експлоатация, без разрешения. Липсват документи и разрешения за строеж и за няколко постройки на територията на имота извън основната сграда на комплекса". Като не стана ясно какво последва от тази констатация.

Сега, по закон, би следвало собственикът - фирмата "Хермес Солар", свързвана с ДПС, да премахне за своя сметка съоръжението, а ако не го направи, това да направи за своя сметка държавата, като потърси после парите си от фирмата.

Бившият депутат от ДБ Димитър Найденов обаче лансира днес друга идея - чрез законови изменения кеят да стане държавен и да се предостави за обществено ползване. 

Как обаче може да стане това? Според Найденов - чрез промени не в Закона за устройство на територията, защото това можело да доведе до узаконяване и на други беззакония, а например, чрез закона за морските пространства - тъй като на практика кеят е "стъпил" на морското дъно, което е изключителна държавна собственост, посочи той пред Клуб Z.

Преди изобщо да се обсъди тази възможност обаче предстои обследване от водолази - за да се установи дали "Хермес Солар" е "реновирала" и "надградила" вече съществуващ стар кей или е направила чисто ново строителство. Като, пак според Димитър Найденов, това ще е защитната теза на фирмата, собственик на имението, в което летува почетният председател на ДПС Ахмед Доган, ако се стигне до съд. Както се очаква да се случи.

Припомняме, че досега бе установено, че има незаконни постройки държавна земя, но кой ги е изградил - това остана формулирано като "неизвестен извършител", та се наложи държавата да отделя средства към областната управа за премахването им. Но пък не се намери изпълнител, желаещ да свърши тази дейност...

В случая обаче "Хермес" е собственик на земята, макар и в това отношение да имаше констатации от обвинението, че това е станало чрез документна измама. "Всичко е спряло" - констатира Найденов, който бе и общински съветник в в Бургас, относно това какво е последвало от тези констатации. Според него сега държавата трябва да поиска недействителност на нотариалния акт, който евентуално пред съд да се обяви за унищожаем или нищожен.

Със сигурност битката ще е дълга, като се мине през експертизата от ДНСК, събирането на работна група по законодателното изменение, като там ще се появи и вечната тема с ретроактивното действие, евентуално през съдебни процедури и пр., прогнозира Найденов.