Русия прехвърля голямо количество войски в окупирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров, каза говорител на украинското военно разузнаване, цитиран от сайта НВ. Руският план е тези сили да се използват за спиране на украинското настъпление в южната Херсонска област, която граничи с Крим, каза говорителят Вадим Скибицки.

Преди две седмици Русия е прехвърлила от Донецка в Херсонска област тактически групи на въздушнодесантните войски. Там се прехвърлят и войски от Източния военен окръг, които сега се използват за атаки срещу Славянск в северната част на Донецка област.

Руснаците прехвърлят войски от северна Донецка област в Южна Украйна и прекратяват настъплението си към Славянск (Източна Украйна - б.р.), което дава възможност на Въоръжените сили на Украйна да започнат контранастъпление по направлението към град Изюм в Донбас, съобщи и американският Институт за изследване на войната

Министерството на отбраната на Великобритания отбеляза, че руските сили вероятно са определили и граничещата с Херсон и Донбас Запоржката област като уязвим фронт, нуждаещ се от усилване, след като украинският генерален щаб съобщи, че руските войски в тази област се прегрупират.

Украинският сайт "Гордон" посочва, че от социалните мрежи се вижда как в последните седмици руските военни прехвърлят техника и персонал както в Запорожка, така и в Херсонска област.

Институтът за изследване на войната смята, че изтеглянето на руските войски от северната част на Донецка област ще направи позициите им там уязвими, точно каквито са те сега в Запорожка и Херсонска област и Украйна може да се възползва от това да контраатакува.

"Извеждането (на руските войски - б.р.) вероятно ще създаде възможност за украинските сили да започнат контранастъпление по изюмското направление по същия начин както завземането от Русия на Луганска област позволи на Украйна да създаде условия за контранастъпление в Херсонска област", казва институтът в доклада си. "Предислокацията на руските войски в Запорожка област също предполага, че украинските контранастъпления не се ограничават само в Херсонска област и вероятно ще стават по цялата южна ос".

Украинските сили са осуетили три руски атаки срещу територии, които Киев си е върнал през последните дни близо до Херсон днес, предаде "Гордон", позовавайки се на украинското южно командване.

В Херсонска област Въоръжените сили на Украйна са освободили вече 53 населени места, съобщи временно изпълняващият длъжността на шеф на областната военна адмиистрация Дмитрий Бутрий, цитиран от украинската агенция Униан. 

Големият брой ранени войници е принудил Русия да развърне полева болница в Херсонска област, пише украинската информационна агенция Укринформ, позовавайки се на военното разузнаване. На място са изпратени около 40 лекари от Русия.

При опит за разтоварване на руски влак с боеприпаси и техника под нарочно създадена димна завеса на гара Каланчак в същата област е станал взрив и композицията е била панически изтеглена, съобщава същата агенция.

Предполага се, че инцидентът се дължи на неправилно боравене с пиротехниката при създаването на завесата. Тя е била предназначена да прикрива композицията от спътниковото разузнаване е дроновете, които откриват целите за доставяните от САЩ на Украйна артилерийски системи за залпов огън "Хаймарс".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че вчера Киев е получил още четири такива установки и с тях общият им брой става 16. Украйна получи подобни системи (MLRS) от Великобритания и MARS от Германия. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че част от оръжията, които страната му вече доставя на Украйна, са толкова нови, че още не са постъпили на въоръжение дори в Бундесвера, защото са произведени в съвсем ограничени количества.

Командващият оперативно командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна Андрий Ковалчук в интервю за "Таблет мегазин" опроверга по-равншно изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Русия е унищожила шест американски системи "Хаймарс" в Украйна.

Украйна не е загубила нито една от тези системи и всяка от техните ракети попада в целта, унищожавайки ресурси на противника много по-скъпи от нея самата, каза Ковалчук. По думите му самите американци са удивени успеха, с който Украйна използва тези нови за нейните военни системи.