Какви последици ще окаже върху книгоиздаването сливането на "Пенгуин Рандъм Хаус" и "Саймън енд Шустър" - съответно първото и четвъртото по размер издателства в САЩ? Според Стивън Кинг, майстора на жанра "ужаси" в литературата - трагични.

Затова авторът на бестселъри като "Кери", Сиянието", "То" и "Гробище за домашни любимци" реши да свидетелства на страната на американското министерство на правосъдието в съдебно дело, което цели да отмени сделката на стойност 2,2 млрд. долара. Той ще даде показания пред федерален съд по-късно днес.

"Колкото повече се консолидират издателите, толкова по-трудно е за независимите издатели да оцелеят", обяви Кинг в туитър миналата година.

Афинитетът на Кинг към по-малките издатели е личен. Той е писал трилъри за независимия "Хард Кейс Крайм". Преди години собственикът на издателствто го помоли да допринесе с анотация, но вместо това писателят предложи да напише роман за издателството - "Колорадеца", който бе издаден през 2005 г.

Някои от предишните издатели на Кинг като "Дабълдей" (публикувал дебютната книга на писателя - "Кери") и "Вайкинг прес" през годините бяха погълнати от "Пенгуин Рандъм Хаус". 

Любипитно в случая е, че Кинг със сигурност би спечелил от сделката между "Пенгуин Рандъм Хаус" и "Саймън енд Шустър", тъй като той е сред знаковите автори в колекцията на второто издателство. Това не е първият случай, в който писателят демонстрира готовност да защити дадена кауза в противовес на материалните си интереси. Той отдавна е критик на понижаването на данъчното облагане за най-богатите и открито призовава американското правителство да повиши неговите данъци.

"В Америка всички ние трябва да платим своя справедлив дял", обясни той за The Daily Beast през 2012 г.

В понеделник адвокатите на двете страни предложиха противоположни гледни точки. Правителственият Джон Рийд посочи, че книгоиздаването в САЩ е много тесен пазар, 90 процента от който е управляван от "Голямата петорка" — "Пенгуин Рандъм Хаус", "Саймън енд Шустър", "Хардпър Колинс Пъблишинг", "Макмилан" и "Хачет". При одобряване на сделката новият гигант ще контролира над 50 процента от книжния пазар в САЩ и ще понижи възможностите за тепърва прохождащи издатели да пробият. Унищожаването на конкуренцията пък ще доведе до понижаване на комисионните за авторите и до ограничени "продукция, креативност и разнообразие", посочва Рийд.

Адвокатът на двете издателства Даниел Петрокели обяви, че в индустрията има достатъчно разнообразие и че тя е отворена за новодошлите. Издателство означава не само Голямата петорка, но и такива средни компании като "У.У. Нортън и Ко." и "Гроув Атлантик", обясни Петрокели. Сливането, според него, по никакъв начин няма да попречи на амбициите на толкова много хора за успех в литературата.

"Всяка книга започва като очакван бестселър в блясъка на окото на автор или редактор", каза адвокатът.