Новият служебен министър на енергетиката спешно да договори терминалите за доставка на танкерите с втечнен газ, осигурени от бившето вече правителство, както и да продължи разговорите с Баку за допълнителни количества. А не да се ангажира с разговори с "Газпром" и удовлетворяване на условията на Москва за плащане в рубли.

Това посъветва служебния министър на енергетиката Росен Христов бившият депутат от "Демократична България" и председател на икономическата комисия в 47-ото Народно събрание Мартин Димитров.

"Поскъпването е планирано, Русия искаше да предизвика газова криза и я предизвика. Въобще, Европа се оказа неподготвена. Всяка година питам министър на енергетиката за интерконектора с Гърция. - "Строим". Ама те 12 г. го строят", посочи Димитров пропуските на България и предупреди:

"Редовно правителство можем да имаме в началото на ноември и тогава ще е късно за договаряне на дългосрочни доставки. Служебният министър (Христов) трябва да се отчита всяка седмица. През август трябва да се договорят танкерите - да не се пропуска този период. ЕК помага за дововарянето, но трябва да се уредят терминалите - или през Гърция, или през Турция и това трябва да бъде спешна задача за новия министър. А втората - какви количества азерски газ може да се купят. Има възможност за още допълнителни количества, но това пак трябва да стане през август."

По думите на икономиста "в момента се намираме на кръстопът":

"Това, което ме притеснява, е министърът на енергетиката, когото не познаваме, да поеме ангажимент да плаща в рубли на "Газпром". Другият вариант е да договори танкерите и азерския газ".

Според Мартин Димитров при правилни действия няма да се наложи отопление на ток. "Тази зима ни е проблем, нататък ще имаме изградена инфраструктура", посочи той.

"България има малка консумация на газ на фона на ЕС. Само че е много важно никой да не ни саботира", посочи още икономистът.

На въпрос какво разбира под "национален консенсус", негови думи отпреди дни, Димитров посочи: 

"Всички да приемем, че трябва да договорим алтернативните количества газ, а не да приемаме този и онзи ултиматум на Москва."

Чирен не е пълен, защото не сме взели това, което имаме по договор с Азербайджан и вината е на ГЕРБ - посочи Димитров на въпрос защо газохранилището не е пълно.

На въпрос относно общото явяване на "Продължаваме промяната" и ДБ на изборите, за каквото дясната коалиция призова, Мартин Димитров коментира:

"Това е е една много добра идея и ние много добронамерено поканихме колегите от ПП - двете партии заедно да спечелят убедително и да отворят възможността за създаване на стабилно правителство."

Решение на ПП обаче още няма.