Националният съвет на БСП, по-известен като Пленума на партията, ще проведе утре заседание. Но въпреки намеците на лидерката Корнелия Нинова, че може да има наказания за тримата му членове, станали служебни министри, такава точка в дневния ред няма. Поне засега. Но се очаква да има.

Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева, и тримата членове на НС, в момента са служебни министри. Първият - на правосъдието, вторият - на земеделието, а Лечева - на спорта. И тримата минават за вътрешна опозиция на Нинова, като не са искали нейното или на партията предварително разрешение, за да приемат предложението на президента Румен Радев да станат част от четвъртия му кабинет. Именно на тази липса на съгласуване стъпи лидерката при предходни изказвания за наказания, а доскоро председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски допълни, че като членове на широкото ръководство на партията те били задължени да участват и в предизборната кампания (която трябва да започне в началото на септември) и попита как точно ще се случи това, ако са министри.

За дневния ред на пленума за утре е предвидено социалистите да обсъдят хронограмата за предстоящите избори, листите и пр. Точка за наказване на "еманципиралите" се министри няма, научи Клуб Z. Но това не означава, че някой от членовете на НС не може да повдигне въпроса и именно това се очаква да се случи утре, споделиха социалисти. А според устава на партията наказанието за "провинил" се другар може да бъде от забележка и порицание, през разграничаване от действията му, до временно отнемане на правата за заемане на длъжност и на правото да се кандидатира лицето за нова такава в срок от една година - нещо, с което бяха наказани други двама опозиционери на Нинова - Кирил Добрев и Калоян Паргов, наскоро възстановени от съда, до изключване от партията.

За някои социалисти е странно и изискването за участие в изборите като агитатори на всички членове на Националния съвет. Такова изискване можело да има, само ако въпросните членове са в кандидатските листи, където Зарков, Гечев и Лечева не са засега. А ако изобщо влязат, то това ги прави несъвместими с постовете им в служебното министерство, които трябва да напуснат. При предходните кабинети на Радев БСП имаше един министър - Янаки Стоилов, министър на правосъдието, който получи разрешението на партията за това, а после стана конституционен съдия. За заместник-министрите обаче левицата не се е произнасяла. Явор Гечев, например, бе заместник в земеделието, откъдето бе отстранен от "своите" веднага след съставянето на кабинета, когато министър стана верният на Нинова Иван Иванов.