Много категорично подкрепям предложението на Христо Иванов за изграждане на единна политическа сила в центристкото и дясно пространство, която да печели избори и да търси самостоятелно реформаторско мнозинство без БСП и подобни.

Днес тази стара идея, която защитвам от десетина години, е  за първи път реалистична и практически изпълнима.

Все пак, трябва да сме наясно, че "реалистично" съвсем не значи сигурно. Напротив - говорим за трудно и може би бавно решение. "Продължаваме промяната" най-вероятно ще предпочетат да се явят на 2 октомври сами - логично решение, което повечето нови партии в добра форма вземат.

Това обаче не трябва да е краят на усилието за единство, напротив - началото…

При такова развитие е важно ние от "Демократична България" да не драматизираме чуждо решение, което не зависи от нас, а да свършим своята част от работата и да започнем процеса на консолидация и обединение от нашата коалиция - с общи органи, вътрешни демократични механизми, привличане на партийно необвързани политици - това ще ни даде и по-силен изборен резултат.

Преди всичко - ще бъде пример за пътя, по който трябва да върви цялото реформаторско пространство.
Да не подценяваме риска от дълго еднолично управление на президента Радев и/или коалиция ГЕРБ/БСП/ДПС - и в двата случая ще е необходима пълна консолидация в опозиция и борба за мнозинство в бъдеще.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията