Нападение над съседна държава, непризнаване на суверенитета й, на езика й, на правото й на самоопределение. „Юнармия“ със стотици хиляди членове на възраст от 8 до 18 години, които от години тренират въоръжено нападение и отбрана. Официална идеология, поставяща Русия на по-високо еволюционно стъпало от останалите държави. Мечта за панславянска империя. Приказки, че Москва е новият Рим. Символи, наподобяващи свастика. Всичко това е част от режима на Путин и напомня много на едни други времена - 30те и 40-те години в нацистка Германия. Но нацист ли е Путин?

По света го наричат Путлер в аналогия с Хитлер. Но всъщност Путин не е нацист. Той е фашист и верен последовател на Бенито Мусолини.

Действията му сякаш следват въображаем каталог със стъпките, които правят една власт фашистка. Трябва да се признае, че Путин е отличен ученик на Мусолини и изпълнява всички нужни условия, за да се нарече властта му фашистка.

Ироничното е, че руският президент нареди нападение над Украйна с лъжата, че там управляват нацисти и страната трябва да се денацифира. Обвини еврейският й президент Зеленски, че е нацист, което само по себе си е абсурдно. 

След анексията на Крим някои социолози и политолози направиха паралел между Путин и Мусолини, но бяха критикувани от свои колеги. Повечето не виждаха проблем в диктатурата на Путин и не вярваха, че тя ще излезе извън пределите на Русия. Удобно затваряйки си очите за Чечня, Грузия и десетките опити за дестабилизация на страните от бившия Варшавски пакт, проваления пуч в Черна Гора, финансирането на бунта в Република Сръбска в Босна и т.н. 

Нападението над Украйна, при това по толкова брутален, буквално примитивен унищожителен начин, причини сътресение не само в света н аполитиката, в икономиката, в обикновения живот на милиарди на планетата. Разместиха се доста пластове  и сред политолозите и социолозите и с едискредитирах авсички онези,  които попречиха на по-предвидливите си колеги да предупредят какво идва.

Владислав Иноземцев е един от икономистите и политолозите, които още след анексията на Крим се опитаха да предупредят, че режимът в Москва вече има ясни фашистки черти. Самият Иноземцев бе част от екипите, които трябваше да модернизират руската икономика през 90-те и нулевите години, но тези хора отдавна са изхвърлени от системата.

Според него към днешна дата Русия е завършена фашистка държава и единственият начин Путин да бъде победен е, ако Западът съумее да разцепи властта му.

В немската преса той публикува няколко от анализите си, с които чисто научно доказва, че Русия е с фашистки решим и не трябва да се подценява.

„Ако изходим от дефиницията за фашизъм на Робърт Пракстън – това е „форма на политическо поведение, което се занимава маниакално с темата за падението на обществото, с унижението и ролята на жертва, както и с компенсаторския култ към единството, силата и чистотата. В нея една партия с националистически бойци работят съвместно с традиционните елити на страната, предават демократичните свободи и с месианско насилие и без етични или правни ограничения преследват целта на вътрешното прочистване и външната експанзия.“

Според Иноземцев Путин репродуцира едно към едно фашисткия модел на Мусолини. „Към модела на Мусолини можем дори да прибавим още някои точки от описанието на Умберто Еко, с които той описва фашизма – култ към традицията или консерватизъм, липсата на единодушие е предателство (което в Русия се изрази и с маниакално преследване на “чужди агенти“, а такива са всички, които не работят за Путин), страх от различното, презентиран като „стабилност“, доверие в антиинтелектуализма и ирационализма (което в Русия доведе до „религиозно пробуждане“), обсебеност от идеята за конспирации (описвано като дългата ръка на гнилия Запад), селективен популизъм, новоговор и лъжи.

Иноземцев твърди и че фашизмът на Путин, който той успява да построи в нулевите години, има много малко общо с националсоциализма. Путин не е нацист, твърди политологът.

„Дори Путин успя да проумее, че руската нация не може да се обедини чрез понятието за раса, а чрез общ културен код, който колкото е по-древен, толкова е по-ценен. От мисълта за хилядолетна култура, която се проповядва и от руската православна църква, произлиза доктрината за „руския свят“, пише той.

Според него това, което Путин репродуцира, е фашисткият модел на Мусолини, обогатен с малко социалдемократически елементи и силното чувство за величието на загубената империя, корпоративна организация на националната икономика и масивно подтискане на политическите опоненти.

Четири са стълбовете на мусолиновия фашизъм и всички те присъстват в Русия на Путин, казва Иноземцeв.

Първият стълб на руския фашизъм – 

това е целта да се обединят възможно най-много хора в една държава, като и военизирането на тази държава. Тези две цели Путин е превърнал в база на идеологията си. Култът към великото минало е идеално оправдание за въоражаване днес. Успоредно с това Путин подклажда омразата към Запада, представяйки пред народа си края на Студената война като резултат от конспирации и предателства, довели до срива на Съветския съюз.

В последно време Путин и хората му започнаха да твърдят и че Западът иска да демонтира и руската федерация по същия начин. Тази „опасност“ бе един от поводите да нападне Украйна, тъй като според него президентът Зеленски не е нищо повече от „русофобска марионетка на Вашингтон“.

Вторият стълб на Путиновия фашизъм 

е одържавяването на икономиката. Преди век Мусолини обявява:

„Фашистката държава е господар на икономиката така, както е господар и в други области. Тя може да се разгърне само с помощта на корпоративните икнституции, при което всички икономически сили на нацията, организирани в съответните съюзи, циркулират в държавата.“

Корпоративната организация на икономиката е един от основните признаци на фашизма. Подтискат се профсъюзите, разширява се сферата на държавната намеса и се поставят под контрол на държавната власт всички производствени сектори. Запазва се обаче частната икономика. Руската икономика също е под контрола на путиновите бюрократи. 

Третият стълб – 

превръщането на администрацията в репресивен орган. През последните години бяха извършени големи промени в руската администрация. Репресивният апарат командва и въоръжените сили, и вътрешното министерство, и федералната сигурност. Към тях бяха прибавени Националния гард и разследващия комитет. Всички те се ръководят от най-верни на Путин хора, а те му се подчиняват. В цялата страна възникнаха парамилиции – от частни армии на олигарси и фирми до етнически гвардии като тази на Кадиров в Чечня.

Четвъртият стълб

Също така не бива да се подценаява и символиката, която е много важна за фашистките режими. В днешна Русия съществува нов измислен вариант на кодифицирана история на страната, а всеки опит да се подхожда критично към нея, бива преследван. 

Руската пропаганда е толкова силна, че вече никой в Русия като че ли не се пита няма ли противоречие в това Путин да обявява Харков за руски град и да го атакува и същевременно с това да обявява това за борба срещу нацистите. Твърди, че бори световния фашизъм, а прибира с държавни почести тленните останки на най-известния руски фашистки идеолог Иван Илин от Швейцария в Москва.

Иноземцев предупреждава също така, че, ако Западът не се намеси, историята от 20-и век ще се повтори. 

Руските фашисти в момента изтребват украинското население с лъжата, че украинската армия го ползва за щит и затова има толкова много жертви. Оправдание, което сме чували от италианските фашисти и германските нацисти.

В едно путиновата пропаганда е права, макар и не по начина, по който й се иска. Да, това не е само война на Русия срещу Украйна, а е на Русия срещу целия свят. Според Иноземцов само решителна подкрепа на украинците ще спаси света от трета световна война, в която Путин съвсем целенасочено се опитва да го въвлече.