С оглед жестоката суша във Франция властите ще смекчат до 11 септември за 5 АЕЦ в страната екологичните норми, регламентиращи температурата на изхвърляната вода, въпреки възможните вреди за околната среда.

Това предаде Франс прес, като се позова на официалното издание "Журнал офисиел".

Днес изданието публикува новите норми, приложими за централите в Бюже, Сент Албан, Блейе, Толфеш и Трикастен. АЕЦ изпомпват вода за охлаждане на реакторите, а после я изхвърлят. За всяка има определени ограничения за температурата на горещата вода с цел да се защитят околните водоизточници, флора и фауна.

Смекчаването на нормите се налага, тъй като в противен случай петте АЕЦ би трябвало да бъдат спрени или продукцията им - намалена, за да се ограничи затоплянето на редица френски реки и канали. Същевременно поддържането на поне минимално електропроизводство в тях е "обществено необходимо от гледна точка на сигурността на електрическата мрежа", сочи публикацията в официалното издание.

Прилагането на новите мерки ще бъде "придружено с програма за засилено наблюдение на околната среда", обещават френските власти. 

БТА