Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи екипа си и приоритетите в дейността на силовото ведомство до изборите.

Основен приоритет в работата на МВР ще бъде борбата с купения и корпоративен вот по време на организацията на изборите, стана ясно от думите на служебния министър.

„Както и - да проведем законосъобразно този процес и да обезпечим правото на глас на българските граждани, без то да бъде повлияно от тези порочни практики”, подочи целите Демерджиев, цитиран от Нова тв.

Приоритет ще бъде и борбата за пътна безопасност. Планира се да бъде въведен комплекс от мерки, да бъде разработена цялостна стратегия, която да обезпечи резултати в кратки срокове, но и в дългосрочен план, стана ясно от думите на юриста.

„Отчитаме, че ситуацията е доста тежка. Изисква бързи, категорично, но и в същото време трайни мерки”, коментира той.

Ще бъдат проведени мероприятия и действия, за да се въздейства на битовата престъпност.

„Отчитаме слабости в превенцията. Вече сме издали съответните указания да се предприемат мерки и действия по места, които целят констатирането на такива тлеещи конфликти и вземането на превантивни мерки те да не ескалират”, посочи той.

В тази връзка министърът на вътрешните работи обяви, че ще се проведат акции по установяване и изземване на незаконно придобито и държано през годините оръжие.

Демерджиев обеща още, че ведомството ще бъде безкомпромисно в борбата с контрабандата, с ДДС измамите, както и с разпространението на наркотични вещества. Особен акцент ще бъде поставен върху хората, които си „позволяват да разпространяват такива вещества” по българските училища или близо до тях.

В политическото ръководство на МВР влизат още заместник-министрите Моника Димитрова, Венцислав Катинов и Емил Ганчев.

Както е известно, през миналата година Иван Демерджиев бе първо зам.-министър на проф. Янаки Стоилов в правосъдното министерство, а после и титуляр на поста.