Няма нужда да се измисля "схема" - какво може да предприеме министърът на правосъдието спрямо главния прокурор - тя е законово постановена. Друг въпрос е колко ефективна е тази процедура.

Това отговори служебният правосъден министър Крум Зарков днес на въпрос на Клуб Z - как ще процедира, след като по думите на колегата му Иван Демерджиев, получи сигнали за бездействие на прокуратурата.

Сутринта Демерджиев заяви пред Нова тв, че е готов да праща такива сигнали в Министерстото на правосъдието. А Зарков препрати към двете дисциплинарни процедури, които - след произнасяне на КС - инициираха през последната година предшествениците му Янаки Стоилов и Надежда Йорданова (и двете бяха напълно безуспешни пред ВСС, б.а.).

"Като постъпи такава информация, ще я обработваме и ще взимаме решения спрямо нея и спрямо закона. Нищо няма да бъде покривано и нищо няма да бъде преиначавано", поясни още Зарков на нашия въпрос.

(Технически погледнато, едва ли има време да се прави опит за ново дисциплинарно производство срещу Гешев - с оглед краткия срок и липсата на заседаващ ВСС, б.а.).

"Иван Гешев ще бъде главен прокурор, докато аз съм министър на правосъдието – това не зависи от мен. И аз ще бъда министър – това не зависи от него. Така че работим в реалностите, в които се намираме", обяви още Крум Зарков.

Така той направи препратка и към втория ни въпрос - как оценява дейността на предшественичката си на поста Надежда Йорданова.

Той посочи, че оставя двама от зам.министрите от нейния екип (Юлия Ковачева и Емил Дечев) и че, както заяви и при приемането на щафетата, ще търси дух на приемственост и "оценява високо усилията и работата на моя предшественик".

Третият зам.-министър на Зарков ще бъде Мария Павлова (която е заемала и този пост, а беше и министър), а началник кабинет - доц. Мирослава Манолова.

За оставащите по-малко от два месеца до изборите Зарков посочи 5 приоритета, които според него са напълно неотложни.

Да се подготвят законите, които са залегнали в Националния план за възстановяване и устойчивост. Въпреки че няма действащ парламент, Зарков каза, че България се е ангажирала много закони да са готови до края на годината, така че да не се изгуби вторият транш по плана – от над 700 млн. евро. Затова работата на МП е „да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото на изпълнение на плана“.

Другото, на което той обърна внимание, е че днес влизат в сила промените в Закона за съдебната власт – че българските европейски делегирани прокурори (ЕДП) стават отделна администрация, с отделна регистратура, деловодство и т.н.

Много важно е да почне неговата (на изменения закон, б.а.) ефективна реализация. Министерският съвет трябва да предостави на ВСС сграда за европейските делегирани прокурори. Има задача и за ВСС – да се определи нивото на разпоредител на бюджетни средства, да се обособят длъжности за съдебни служители и др. неща.

Предстои среща с представляващия ВСС Боян Магдалинчев, даде да се разбере Зарков.

Трябва да се направи решителна крачка за реализиране на проекта за строеж на нов затвор, изреди още той. Има риск да се изпуснат десетки милиони по линия на Норвежкия механизъм – нещо което при вопиющата нужда на страната от нов затвор, би било „грехота“, по думите на министъра.

Зарков посочи и друга отколешна болка – че спешно се нуждаем от Съвет за криминологически изследвания, който ще бъде учреден към МП.

„България е единствената страна в ЕС, а може би няма много и в света, в която такъв съвет не функционира, макар че има с какво да се гордеем в науката криминология.

Ефективното въздействие на престъпността е невъзможно без анализ на тази престъпност. Всяка вечер в новините сме разтърсени от поредните издевателства - изнасилвания, убийства...

Трябва да създадем място, където научно да бъде подобряван и наказателният закон. Тук спешността не подлежи на доказване“, обяви министърът.

Последната от спешните си задачи той назова като „темата Шенген“. Зарков напомни, че тя е затихнала в обществото, но е с огромно значение.

През есента предстои проверка на техническата готовност за присъединяване на България към шенгенското пространство. И ако МВР е пряко отговорник за техническата страна на въпроса, то МП и МВнР има много какво да направят, каза още Зарков.

Той посочи, че от първия си ден в министерството е задействал своя новосформиран екип да работи по темата.