Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев събира обобщени данни за всички производства по разследвания на МВР, потънали в прокуратурата, които ще предаде на колегата си от правосъдието Крум Зарков за търсене на отговорност.

Това обяви Демерджиев тази сутрин по Нова тв. В отговор на въпрос относно изборните нарушения, по които МВР и прокуратура трябва да работят заедно, служебният министър посочи, че нямал личен конфликт с обвинител номер едно Иван Гешев, имал "принципно несъгласие, че е подходящият човек да оглавява прокуратурата". Двете институции обаче са призвани да работят заедно.

"Но ще алармираме обществеността, когато ни пречат главният прокурор или други прокурори, или блокират производства, по които сме извършили значителни действия и очакваме резултат", даде заявка Демерджиев.

И допълни:

"В момента събирам данни за всички такива производства, ще ги предам на министъра на правосъдието. Надявам се, и имам уверението, че той ще ги провери изключително внимателно по линия на правомощията си, включително да търси и и да иска образуване на дисциплинарни производства, ако има бездействие. Така че ние ще следим много внимателно какво се случва с нашите производства като отидат в прокуратурата - така че да накараме прокуратурата да ги довърши".

Припомняме, че на предходните избори, докато Бойко Рашков бе служебен министър, МВР и прокуратурата не работеха заедно по разкриването на изборни измами, но пък бяха влезли в своеобразна надпревара кой повече търговци на гласове е заловил и през ден се обстрелваха през медиите със статистика. Вече като редовен министър Рашков пращаше в подопечното на Гешев ведомство материали по най-различни разследвания, направени от полицията, по които няма публични данни да има движение по тях. Ексминистърът обяви и, че има 116 "приспани дела". 

Правомощията на правосъдния министър в случая пък са да сезира Висшия съдебен съвет за бездействие от страна на обвинението - с искане за отстраняване на главния прокурор, нещо, което направиха и служебните министри Янаки Стоилов и самият Демерджиев, и редовната министърка Надежда Йорданова, опити потънали заради монолитното мнозинство "за" Гешев в сегашния ВСС.

МВР ще използва целия наличен ресурс срещу купения вот на изборите, включително специални разузнавателни средства, каза още Демерджиев днес. А за конфликта на ГКПП "Капитан Андреево", посочи: "МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП "Капитан Андреево" и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдаде се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът".