Надежда за спиране на огъня и първи стъпки към мир - това засега е резултатът от преговорите в Истанбул между Русия и Украйна, с домакин Реджеп Ердоган и медиатор Роман Абрамович.

Поредният опит за спиране на инвазията на Русия в Украйна сякаш има потенциалът да е най-успешният досега - късно снощи стана ясно, че Русия се е отказала от "денацифицирането" на Украйна.

Зам.-министърът на отбраната Александър Фомин обяви, че Русия "радикално да намали военната активност в Киев и Чернигов". Украйна вече предлага вариант - 15 години мир и неутралитет, в който период да се реши казусът с Крим.

На този фон обаче изскачат заплахи на диктатора от преди седмица, които той е отправил към Зеленски през Абрамович.

Преговорите обаче не променят готовността на Европа да санкционира Русия - дори ако стрелбата в Украйна спре, както увери британският премиер Борис Джонсън. А Белгия, Нидерландия, Чехия и други гонят още руски дипломати.

В България симпатизантите на Путин се сблъскват с нови проблеми - посланичката Елеонора Митрофанова може да трябва да смени визитките си, след като в Столичния общински съвет бе внесено предложение да се смени името на улицата на руското посолство. С "Героите на Украйна". Депутатката от "Възраждане" и видна разпространителка на руска пропаганда Елена Гунчева пък е под проверка на прокуратурата по сериозни обвинение - за престъпления срещу Републиката.