Германия задейства днес план за извънредни ситуации, който трябва да помогне на най-голямата икономика в Европа да се справи при ограничени доставки на енергия, докато расте тревогата, че Русия може да спре подаването на природен газ. 

Правителството в Берлин активира първата от три възможни фази на плана, каза на брифинг министърът на икономиката Роберт Хабек. Tя включва интензивно наблюдения на потреблението на газ и на резервите.

Русия предупреди, че от четвъртък може да спре газовите доставки към потребителите, ако те не започнат да заплащат в рубли. Досега газът се заплащаше в евро или в долари. ЕС и Г-7 отказа да приемат руското искане, посочвайки, че то противоречи на сключените досега договори.

Изискването за разплащания за енергийните доставки в рубли вместо в долари или евро не е нарушение на договорите, а Русия просто се приспособява към безпрецедентен натиск, каза днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс. Дипломатът каза, че очаква Русия и Европейският съюз да изгладят различията си през следващите няколко дни, посочва ТАСС.

Хабек днес свика и кризисен щаб, който да оценява ситуацията ежеминутно. Този щаб има правомощията при сериозни нужди да изключва някои групи потребители от мрежата. 

За да се стигне дотам обаче, трябва да се влезе в третата фаза на плана за действие при извънредни ситуации. Третата фаза гарантира стигането на газ до домакинствата, но отделни големи клиенти от индустрията може да се наложи да спрат работа.

Ултиматумът на Кремъл да спре доставките на газ за Европа, ако не се премине в плащането му в рубли, е за 1 април. След като Г7 отказа да се подчини на улитматума, говорител на руското правителство заяви, че тогава се пристъпва към спиране на доставките.

Дали наистина Москва ще изпълни заплахата си, все още не е ясно. Министерството на икономиката обаче реши да задейства плана за спешни ситуации в ранната му фаза, за да е подготвена страната и за най-лошия сценарий.

„Германия трябва да е подготвена за ескалация на конфликта от страна на Русия“, посочи Хабек.

В момента няма проблем с доставките. Той вече е информирал както правителството, така и Еврокомисията за активирането на плана за спешни случаи на Германия. 

Реакцията от тази стъпка на Берлин на европейския газов пазар бе мигновена. Цената на газа се качи за минути от 110 на 114 евро за мегаватчас, а към обяд вече достигна 123 евро.

Спешният план за газови доставки се базира на акт на ЕС от 2017 година, с който всяка страна трябва да осигури доставките си. В него се предвиждат три нива на ескалация. Първата, предупредителната фаза, която е свикана в Германия, втората е алармената фаза и третата е спешната фаза. Първата фаза може да бъде обявена, ако съществуват конкретни и заплашителни сигнали или събития, които ще доведат до сериозно намаляване или спиране на газовите доставки.

В случай на реално спиране на доставките от Русия, германската индустрия ще понесе много тежки щети, предупредиха още снощи представители на икономиката. Това ще е най-сериозният срив от Втората световна война насам, смятат те. Без газ ще спрат химическата индустрия, производството на стомана и алуминий, а те са основни за десетки други индустрии.

В кризисния щаб на Роберт Хабек участват както представители на министерството на икономиката, така и на федералната мрежова агенция, на наблюдаващите газовия пазар, на електроразпределителните дружества, както и на отделните провинции. На базата на данните, докладвани от електроразпределителните дружества и наблюдаващите газовия пазар, те ще взимат решения и ще съветват правителството.

Дори и в момента да има достатъчно газ на пазара, както за домакинствата, така и за болници, пожарни и социални служби, то въпреки това е добре всеки в страната да се опита да намали консумацията си на електричество и газ, помоли също така Роберт Хабек. „Всеки спестен киловатчас енергия, помага“, заяви той.