"Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в работа с ГЕРБ. Учуден съм защо Бойко Рашков първо не проведе разговор с мен, преди да проведе разговор с медиите".

Това заяви в интервю пред БНР днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Двамата са в режим размяна на реплики от вчера, като Рашков дори изрази съмнения, че се цели да се върне моделът ГЕРБ.

Пред националното радио днес Демерджиев подчерта, че не е пристрастeн към една или друга политическа сила.

Ето и професионалната му оценка за ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, извършен от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков:

"Не бих направил арест, ако не съм убеден, че са налице всички предпоставки за това и нямам стабилни, сериозни и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно сериозно разследване, което да доведе до изправяне на този човек пред съда и до наказание. Когато един арест се случи по начина, по който протече този арест, ефектът е точно обратен. Няма никакъв смисъл да превръщаме хора, които трябва да бъдат внимателно разследвани, в жертва." 

Въпреки това служебният министър заяви, че МВР няма да оттегли жалбите срещу решенията на съда, който обяви и трите ареста - на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова за незаконни.

"За 3 месеца могат да се развият много разследвания и да се съберат много доказателства от полицията, така че след тези 3 месеца да има сериозни образувани производства срещу хора, стоящи изключително високо в йерархията. Нататък има само един път - да ги внесем в прокуратурата, но ще ги внесем в прокуратурата, когато сме събрали доказателствен материал, който не може да бъде заобиколен.

Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на правомощията му той ще може и ще упражни надзор какво се случва с тези дела, когато влязат в прокуратурата - дали се работи по тях, или ще бъдат сложени на трупчета", категоричен беше служебният министър на вътрешните работи.

Във връзка със случая с магистрала "Хемус" Иван Демерджиев заяви, че има един обвиняем и две съдебни производства, но подчерта, че целият случай е много по-мащабен от тези две съдебни производства. (Клуб Z напомня, че досега единственият привлечен като обвиняем - и то след действия на ГДБОП, а не на прокуратурата, е футболният съдия Борислав Колев, който чрез малоимотни подставени лица изтеглил около 53 млн. лв на каса. Той твърди, че ги дал на лице, което се казва Георги Георгиев. И случаят е дотам, б.р.)

"Като не ги търси прокуратурата - трябва да ги търси полицията, а не ги е потърсила достатъчно активно. От встъпването ми в длъжност проверих по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох указания по какво не е работено достатъчно, влязохме във взаимодействие с НАП по този въпрос и ви уверявам, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие", обеща днес Демерджиев пред журналиста Силвия Великова.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи подчерта, че служебното правителство не е ревизионно, а е правителство, от което се очакват "действия по стабилизиране на ситуацията".

"Не мога да си позволя да ревизирам никого, защото за мен е по-важно как работя аз от първия ден, в който съм встъпил. Никой не ми е поставил такава задача".

Демерджиев коментира взаимодействието на МВР с прокуратурата:

"Трябва да е ясно, че прокуратурата не може да се поставя под общ знаменател. Полицейските служители на много места работят добре с прокуратурата. Ако искаме резултати, трябва да се работи добре с прокуратурата, където тя е склонна, готова да изпълнява функцията си.

Това не означава, че ние ще се прегърнем с прокуратурата и ще си затворим очите, където има бездействие и дела "на трупчета", напротив. Когато се натъкнем на тези случаи, те ще бъдат сведени до знанието на Министерството на правосъдието и с правомощията, които има министърът на правосъдието, ще бъде направен опит да се проверят внимателно и да се накарат органите, които в някои случаи отчетливо бездействат, да се задействат или поне да понесат отговорност за това бездействие. Да бъде сезиран ВСС" (самият Демерджиев, докато бе служебен правосъден министър, опита да сезира ВСС срещу трима прокурори, посочени поименно в случая с "Осемте джуджета" - напълно безрезултатно, б.р.). 

Не слагам под общ знаменател институцията Прокуратура на РБ и лицето Иван Гешев, заяви още Иван Демерджиев.

Новият министър също намекна, че служителите на МВР, които е преместил в други звена, неправомерно са влияели на разследвания:

"Някои хора са си позволявали да дават указания на разследващите полицаи как да действат. Това не е приемливо. Част от тези действия са обект на разследване.

(Не стана ясно дали визира прословутото разпореждане с химикал за 24-часово задържане ниа бившия директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, за което прокуратурата вече анонсира, че започва разследване срещу висши кадри на ГД "Национална полиция", б.р. Клуб Z)

В системата на МВР са още. Някои от тях не заемат същите длъжности. Не съм уволнил нито един, с изключение на една служителка, която е върната на титулярното си работно място в Министерството на земеделието".

Служебният министър на вътрешните работи изказа увереност, че България ще отговори на изискванията при проверката през септември за готовността на страната ни за влизане в Шенген.