Прокуратурата не е придвижила 25 досъдебни дела и преписки, започнали и образувани от МВР във връзка с дейността на 25 различни организирани престъпни групи.

Това заяви днес вътрешният министър Бойко Рашков по време на отчитането на дейността на ведомството му за 2021 година. 

Той подчерта, че сигналите датират най-рано от 2018 г. или преди четири години. Главният секретар на МВР в момента дори е подал сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет по темата, но и до днес няма никакъв получен отговор (на 25 октомври 2021 г. Петър Тодоров прати писмо до Инспектората, в което обръщаше внимание върху спиране или забавяне на работата по куп досъдебни производства, водени от ГДБОП и спецпрокуратурата. В него той информираше за възникващите от това затруднения в разследването на организирани престъпни групи. В писмото на Тодоров ставаше дума точно за 25 досъдебни производства, при които има такова забавяне, като само пет от тях са били от последните няколко седмици, б.р.)

"Чрез нашата "независима" прокуратура, сме осигурили спокойствието на тези групи да си действат на територията на нашата страна. Тези, които се опитват да четат лекции във фоайето на Съдебната палата, защо мълчаха и бездействаха във връзка с нарушението по строителството на магистралите, ремонтите на язовирите, свлачищата и др.?!", попита Рашкщов, явно визирайки последните пиар иновации на прокуратурата, като например четене на "обзор с фалшиви политически новини".

Защо мълчаха за отделените милиони за строителство на детска болница, което не е започнало и в момента. Не бяха предприели никакви действия във връзка с онези разкрития, които ние направихме във връзка с трансплантациите например", подчерта Рашков. 

Той заяви и че днес или най-късно утре МВР ще разпространи списък за над 100 "фрапиращи случая", които вече са приключени от МВР и са в прокуратурата, и които "с месеци или години стоят там" и за които "ние нямаме информация да се движат, да се прави нещо.

Сред тези сигнали е и аферата "Осемте джуджета", на която Рашков отдели специално внимание: 

"Пълно е с данни за извършени престъпления. Прокуратурата дължи разяснения, особено при положение, че цялото общество коментираше този казус", заяви той (поради спецификата на конституцията и законите обаче, там реално прокуратурата трябва да разследва себе си - дали участва в търговия с влияние, "рейдърско" изземване на бизнеси, издевателства над свидетели и др. - б.р.)

Освен това Рашков обяви, че в разследването на схемата по изграждането на автомагистрала "Хемус" присъстват и имената на бивши министри от ГЕРБ, но отказа да назове имената им на този етап (например в хода на политически препирни преди време се питаше дали има машини на Младен Маринов - бивш МВр министър, а сега депутат, на строежа на магистралата, б.р.).

"Очаквам скоро прокурори да се еманципират от Гешев и да вземат правилните решения. Очаквам те да поискат от главния прокурор снемане на имунитета на тези лица.

Не може да се разследват такива тежки престъпления като "Хемус" и главният прокурор да си мълчи. Има имена на бивши министри, които присъстват в досъдебното производство", подчерта Рашков. 

Отново по този случай, министърът заяви, че вече има едно приключило от полицията разследване, което "отлежава в прокуратурата без решение". 

"Няма нещо в магистралите, което да не напомня най-малкото на нарушение или направо на престъпление."

Що се отнася до разследването срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севда Арнаудова, Рашков отново, за пореден път, се обърна към прокуратурата и отказа й да разследва. 

"Не знам дали можем да имаме доверие на нашата прокуратура изобщо тук. Защото тя си служи с лъжи, с които заблуждава обществото. Тя дали може въобще да проведе такова разследване честно и почтено?

Аз имам дълбоки съмнения."

Изборите бяха честни, но не на 100%

Една от основните теми, които Рашков коментира на днешния си отчет, бе тази за проведените три избора през миналата година. Той отговаряше на практика за обезпечаването на всички тях - като служебен министър.

И той, и Кирил Петков, обявиха, че МВР се е справило успешно, но днес Рашков призна, че "не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни". 

"Миналата година за първи път провеждането на честни избори у нас постигна обществено полезните резултати, които се очакваха от МВР. В голяма степен служителите на МВР осъзнаха отговорността си и осигуриха провеждането на честни избори.

Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Направили сме си нашия анализ. Получили сме оперативна информация и си обясняваме как се е случило това.

Не са ни стигнали силите навсякъде, за да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи. Но, в сравнение с април месец, в периода юли - ноември регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове.

Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха", заяви вътрешният министър. 

(Например практика на МВР от негово време бе, че влезе в ромските гета и в частност - при т.нар. барони и лихвари, като изземваше повсеместно подготвени тефтери с имена, дългове и лични карти, б.р.)

По думите му "куфарчетата с пари" се носят от големите партии, които имат средства за тях от субсидиите си. Неколкократно спомена ГЕРБ и ДПС като основни купувачи на гласове. 

Подчерта, че МВР нямало да се спре, въпреки парламентарните питания на ДПС, които заливат министъра с въпроси за провежданите преди изборите акции (от ГЕРБ дори водиха трима свои активисти от Кърджалийско в Брюксел - да ги покажат, като репресирани, б.р.) 

Готвят се структурни промени в МВР

Рашков обяви и че ръководството на силовото министерство готви структурни промени, които обаче нямало да намалят способността на ведомството да изпълнява своите задачи. 

"Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация като днешната - на военни действия, да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме при подобни инциденти. Структурни промени сме започнали да обмисляме на централно и местно ниво, има изготвен и математически модел.

Министерството в голяма степен е застинало с десетилетия."

Докато неговата пресконференция вървеше, от едната синдикална организация в МВР обявиха, че започват протести именно заради тази реформа. Причината - нямало диалог с министерството. Рашков отхвърли това обвинение, обяви, че се е срещал с тях поне 4-5 пъти и потвърди правото им да протестират, но МВР нямало да се откаже от плановете си. 

Министърът уточни, че ще бъдат направени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

"Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири направления.

Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и др. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват днешните отношения. Работим в тази посока."

Целият Доклад за дейността на МВР през 2021 г. може да бъде прочетен тук.