Газираните напитки, пълни със захар, са вредни в големи количества - те се свързват с увеличен шанс за наднормено тегло, инсулинова резистентност, метаболитни синдроми, и др. В добавка, обаче, консумацията им при младежи може да води и до проблеми с паметта, сочи изследване, което ще бъде публикувано в следващия брой на "Експериментала геронтология".

Учените са използвали плъхове за целта, но изследвания от този тип редовно се потвърждават и при хората - плъховете са изненадващо близки до нас. В продължение на 67 дни мъжки плъхове на 2, 8 и 14 месеца са получавали газирана напитка тип кола. Контролна група пък е била само на вода.

Ползвани са класически лабиринти, с които се тества паметта на плъховете. Тези, които са били на вода, се справили еднакво добре и на първия, и на последния ден. По-младите плъхове на газирани напитки обаче са показали сериозни загуби на активност в хипокампуса и мозъчната кора. При по-големите няма толкова драстични проблеми в мозъка, но във всички възрасти се наблюдава ръст на кислородните радикали и оксидативния стрес.

Това означава по-висок риск не само за диабет, но и за Алцхаймер, Паркинсон, рак, астма, и много други заболявания.