След като в края на миналия месец държавният строителен контрол констатира, че част от кейовата стена в лесопарк "Росенец", известен като "пристанището на Ахмед Доган", е изградена без строителни книжа, днес стана ясно, че и проверката на МВР по случая е открила нередности и ги праща в прокуратурата.

Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) изпраща материалите до държавното обвинение "с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 314 от Наказателния кодекс", или "внесени неверни обстоятелства или изявления в официален документ". Става дума за изграждането на кейовата стена, в пъти по-дълга от оригиналната и последвалото й узаконяване от властите. Пристанището е прилежащо към имота на близката до ДПС фирма "Хермес солар", известен като "летния Догансарай" поради факта, че почетният председател на Движението го обитава през летните месеци.

Проверката на отдел "Икономическа полиция" в ГДНП започна миналата година след сигнал на Ивайло Мирчев, сега депутат от "Демократична България" до служебния тогава, а сега и редовен министър на вътрешните работи - Бойко Рашков. 

Сигналът

Сигналът бе за синхронизирани действия на министри, зам.-министър, областен управител, нотариуси и ръководители на агенции заради кейовата стена. Според него през последните години, когато кеят нарасна с 3995 кв. м, в узаконяването му са участвали областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на транспорта и регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков (всички вече бивши - от кабинетите "Борисов"), директорът на СГКК Бургас и няколко нотариуса.

Мирчев бе изброил поредица от действия на всички замесени лица, за да се направи опит за узаконяването на кея в периода от 2016 до 2019 г. През юли 2016 г. имотът се отписва от актовите книги на държавна собственост и наличният кей се заличава от кадастралната карта по искане на "Хермес солар". Следва поредица от съгласувателни действия между редица ведомства, сред които МРРБ, Министерство на транспорта и Министерство на отбраната за специализиран ПУП на местността. 

Така на 11 октомври 2019 г. Николай Нанков одобрява проекта. Четири месеца по-късно началникът на бургаския кадастър издава заповед за поправяне на фактическа грешка и одобряване на изменение на кадастралната карта и нанасяне на съществуващия обект в картата, но вече с площ 5838 кв.м. Издадена е и скица за съоръжението. Така се узаконява порастването на кея.

Заключенията

След изискани документи от редица институции, включително и снимков материал, е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5838 кв. м, с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. - констатира сега и МВР.

И посочва:

"При съпоставка на данните, е изяснено, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции – брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения и оборудване. На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението. Това дава основание на разследващите да заключат, че в официален документ – констативен нотариален акт  от 18 март 2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас."

Обследване

Припомняме, че от ДНСК обявиха, че не са открили строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническото съоръжение. Оттам също са констатирали удължаването на кея. В резултат държавният строителен контрол обяви, че ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване обхващащо и подводната основа на стената.

Любопитното е, че още през август 2020 г. прокуратурата излезе със съобщение, че пристанището, както и сгради в "Росенец" са незаконни. ВАП установи, че "пристанището за лодки и яхти, е без одобрен инвестиционен проект, без документи за експлоатация, без разрешения. Липсват документи и разрешения за строеж и за няколко постройки на територията на имота извън основната сграда на комплекса". Като не стана ясно какво последва от тази констатация.