Посещението на бившият премиер Бойко Борисов в химическия завод "Неохим" от миналата седмица донесе нови проблеми и за него, и за компанията. Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев е внесъл сигнал в Комисията за финансов надзор за изказванията на Борисов и съсобственика на "Неохим". Според Панев, акциите на дружеството се търгуват на борсата, а "изявленията на Борисов и на местните директори за състоянието му са в директно противоречие с последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лева за първите 6 месеца на годината."

Припомняме, че от посещението на Борисов се разбра, че компанията затваря завода, заради високите цени на природния газ и че е уволнила 61 служители. Това бе заявено от съсобственика Стефан Димитров. Проверка на Панев обаче показа, че заводът затваря за годишен ремонт, това е написано и в сайта на компанията. Тя пък е регистрирала четири пъти по-висока печалба за шестмесечието, в сравнение с миналата година. По-късно Инспекцията по труда пък установи, че освободени служители има, но една част от тях са просто пенсионирани, а друга са освободени, защото са били наети за конкретна работа, която е приключила. Едва двама души са с прекратени договори. 

"Има си ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ. Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа (от сайта на Неохим се вижда, че става въпрос за планов ремонт, който се извършва всяко лято), за масово освобождаване на работници и т.н.", пише днес Панев във своя фейсбук профил за сигнала си. 

Така изглежда, че опитът на ГЕРБ да се яхне вълната на бизнес недоволството от високите цени на газа, ще излезе доста неуспешен. КФН все още не е реагирала.