Учени в САЩ ще започнат тестове върху хора на контрацептивно хапче за мъже до края на годината, съобщи Gizmodo. То се отличава от досегашните опити за подобен медикамент по това, че не е на хормонална основа.

GPHRT-529, тестван за момента върху мишки, предизвиква временен стерилитет при тях за между 4 и 6 седмици - без никакви странични ефекти. За разлика от останалите досега тествани методи за мъжка контрацепция, това хапче не влияе на тестостерона. Вместо това атакува много конкретен протеин, който се свързва с форма на витамин А, пряко свързана с мъжката способност за репродукция.

Липсата на витамин А води до стерилитет - но и други проблеми. Този медикамент обаче блокира само рецептори за ретиноична киселина, един от три подобни протеина в клетките ни, и е с 99% ефективност. Надеждата на учените е, че така ще се избегнат напълно ефектите върху други части на системата.

Търсенето на контрацептив за мъже е предизвикателство за науката от десетилетия, но според много изследователи след разработването на ефективно хапче за жените, повечето подобни изследвания са изоставени. Сега обаче, с отменянето на решението Роу срещу Уейд от Върховния съд в САЩ, което гарантираше правото на аборт на федерално ниво, учените имат нова мотивация.

Факт е обаче, че мъжката контрацепция е по-голямо предизвикателство от женската. Досегашните методи включват различни хормонални подходи за намаляване на спермата на мъжа, което обаче води и до феминизация в една или друга степен. Мъжете губят мускулна маса, спада им либидото, имат множество други странични ефекти.

Друг медикамент - контрацептивният гел NES/T - се опитва да ползва този метод, но с добавка от изкуствен тестостерон, за да намали страничните ефекти. То вече се тества на хора, като фаза 2 от тестовете се очаква да приключи следващата година.