От две седмици министър-председателят Кирил Петков използва една статистика - че 80% са против военната помощ за Украйна, за да оправдава бездействието на българската държава срещу инвазията на един диктатор.

На първо място тази статистика е изключително съмнителна - няма оповестено проучване, което да задава такъв въпрос и да получава такъв отговор.

Много след като Петков започна да развява 80-те процента, излезе изследване, според което 67% са за това "България да остане неутрална страна". Някой е пропуснал факта, че България е част от НАТО, и че няма как да бъде "неутрална" в подобен конфликт. А и самата Русия не допуска това, след като още в началото на март ни обяви за "неприятелска държава", наред с всички други в ЕС.

Работа на управляващите е да обяснят това на електората и да имат ясна комуникативна стратегия за това как да обосновават трудните си и понякога спорни решения. Ако не са способни, нямат място в управлението.

По-важният въпрос обаче е защо министър-председателят и лидер на формацията, спечелила изборите смята, че е нормално да се съобразява с обществени проучвания. Това по никакъв начин не отговаря на функциите нито на управляващото мнозинство в Народното събрание, нито на кабинета.

Управляващото мнозинство има една задача - да следва политиката, която е заявена при сформирането му. А тя бе ясно обявена като проевропейска и пронатовска.

Кабинетът има подобна задача - да изпълнява програмата, за която е избран. Тя също би трябвало да е проевропейска и пронатовска.

Вместо това Петков предпочита да симулира тези позиции, но не и да ги заема наистина. Не е нормално българският премиер да споделя позиция, споделяна само от унгарския му колега, определян от мнозина като единствения путинофил, управляващ европейска държава. Не е нормално премиерът да повтаря опорките на пропутинските пропагандатори - че даряването на оръжие на Украйна ще ни въвлече във войната.

Би ли се съгласил премиерът да съобрази всяко свое решение със социологическо проучване? Тогава би трябвало да подаде оставка - според последното изследване на "Маркет Линкс" едва 26% от българите имат доверие в правителството, 27% - в Петков, а ГЕРБ води пред ПП. 

Оправданията за вътрешна опозиция в лицето на БСП и ИТН не са валидни - затова Министерският съвет има министър-председател, а парламентът има 240 депутати, не 134. Ако България можеше да се управлява със социологически проучвания, тези 240 депутати и този Министерски съвет биха били излишни.

Болестта, от която страда Кирил Петков, е стара колкото политиката - нарича се популизъм. България, управлявана от популисти, е България, срещу която той уж се бори. Тази болест го изстреля във властта, но тя ще го обрече и на кратък престой в нея, ако не се отърси от симптомите ѝ.