"Това е политическа атака срещу опозицията в България в навечерието на парламентарни избори."

Това заявиха от СДС (част от коалиция с ГЕРБ) на пресконференция в централата им във връзка с идеята, анонсирана от служебния министър на правосъдието Крум Зарков сградата на „Г.С. Раковски“ 134 да бъде дадена на европейските делегирани прокурори.

Румен Христов, който нарече сградата „храма на демокрацията“, заяви, че тя се нуждае от основен ремонт. И били водили разговори с Кирил Петков като премиер - чрез областните управители да се намерят наематели, с които да е възможно СДС да съжителства, като вземе под наем един етаж. Стана ясно, че те на били по принцип против ремонта, но договорката била да им се посочи помещение, където да отидат, докато се случи реконструкцията. "Но нямаме такова предоставено помещение", обяви лидерът.

"Виждаме заговор за политическо отмъщение", каза Христов, цитиран днес от БТА.

Той постави въпрос - дали Крум Зарков започва предизборната си кампания за председател на БСП с „пиар на гърба на СДС“.

(Всъщност истината е, че Зарков само анонсира преди дни настаняването на 9-имата български ЕДП там. Самата идея да се извадят те в отделна структура и реализацията ѝ бяха на Надежда Йорданова. Не е известно дали точно на Зарков е и решението за конкретната сграда, б.р.)

Представителите на СДС казаха още, че имуществото на партията сега е събрано и е в насипно състояние в коридорите на сградата. За обществена поръчка и извършване на капитален ремонт обаче ще са необходими около три години, добавиха от СДС.

„Нашето желание е да се изнесем временно оттук, да се направи ремонт и да имаме един етаж, за който да плащаме наем“, уточни главният секретар на партията.

Преди началото на пресконференцията представители на СДС издигнаха плакати пред сградата с надписи: „Долу ръцете от СДС“ и „ДС гони СДС“ (всъщност посоченият като техен "душманин" Крум Зарков е роден през 1982 г., б.р. на Клуб Z)