Войната между служебния министър на икономиката Никола Стоянов и назначенията на предшественичката му Корнелия Нинова в оръжейния сектор достига нов етап - и може да приключи в съда. Днес бившият областен управител на София-област от квотата на БСП, инсталиран от лидерката на партията и бивш вицепремиер, като изпълнителен директор на Вазовските машиностроителни заводи - Иван Иванов, се закани да съди Стоянов. Причината: двамата генерално се разминават в оценките си за състоянието на ВМЗ-Сопот. Според Стоянов, който е и бивш директор на завода, уволнен от Нинова, оръжейното предприятие е водено към умишлен фалит с цел приватизация, като само за двата месеца управление на Иванов има натрупани пропуснати ползи за 100 милиона лева. Иванов твърди, че ВМЗ е на печалба от 48 милиона лева за второто тримесечие на годината. (т.е. отпреди Иванов, б.р.).

"Лъжи". Така днес назначеният от Нинова Иванов определи твърденията на новия принципал и го обвини, че изпълнявал "политическа поръчка" на президента Румен Радев, който воювал с лидерката на БСП Нинова.

"Няма нищо вярно в това, което казва г-н Стоянов. Единственото вярно в неговите думи е абревиатурата на Вазовските машиностроителни заводи - ВМЗ. Този човек е престоял седем месеца на стола на съвета на директорите като негов председател и единственото което е правел е да си разхожда скъпото костюмче от портала до директорския кабинет. Той не познава военнопромишления комплекс, не познава състоянието на ВМЗ. Така че тези твърдения, които чухме, нека да лежат на неговата съвест", заяви днес в ефира на бТВ Иванов.

По отношение на представените от министъра данни за спад в приходите в същия този ефир няколко дни по-рано, бившият червен областен управител отвърна: "Това не е вярно, това е абсолютна инсинуация, тъй като този човек не прави разлика между реализирана и произведена продукция. Да, това е реализирана продукция, но тяхната реализация се дължи на полученото наследство". По времето на Стоянов начело на ВМЗ били получили пълни складове и "те само са продавали". 

За юли и август продукцията била нараснала почти толкова колкото за първото шестмесечие на годината, твърди Иванов са собствения си мандат. Отделно, в бизнесплана си, от новото ръководство предвиждали 420 милиона лева реализация в края на годината, при 195 милиона за цялата 2021 г.

"Аз ще посъветвам г-н Стоянов, ако продължи да лъже безобразно от телевизионния екран и да изпълнява най-вероятно политическа поръчка, той... ще се видим в съда, където ще го дам и ще заведа не само аз, цялото ръководство на завода, ще заведе дело за клевета срещу него", закани се човекът на социалистическата лидерка във ВМЗ.

На въпрос чия политическа поръчка изпълнявал министрът, Иван Иванов отвърна:

"Предполагам, че на този, който го е назначил - президентът Радев. Който води персонална война, на всички е ясно, че той води персонална война с г-жа Нинова. И аз не мога да разбера защо това е така, не е и моя работа, но г-н Стоянов изпълнява поръчка. Отделно той е явно и много реваншистки настроен".

Как поел Иванов завода преди два и половина месеца, според него самия? Имало, по думите му, "между 8 и 10 критични доставки, важни за неговото производство". "В момента, за два месеца и половина, съм ги свил само на две и то с разчет до края на август и този проблем да бъде решен", похвали се бившият областен управител на БСП.

Относно твърденията на Стоянов за умишлен фалит с цел приватизация, Иванов отвърна:

"Вижте, аз не искам да коментирам глупости. Данните са достатъчно ясни. Ако някой е водел предприятието към фалит, това не е новото ръководство".

След което продължи с атаките по Стоянов като негов предшественик. Наследил сключени договори за 1,2 милиарда лева - от май до февруари - във времето, в което Стоянов е бил председател на борда. "Някой ще каже ОК, много добре". Само че това са празни договори. Какво са правили тези хора? Те са продавали единица продукт, примерно, този химикал (размахва химикал, б.р.), са го продали на пет-шест фирми и тези фирми са правили авансово плащане. Какво значи това? И това е един от най-големите ми проблеми като изпълнителен директор. Аз трябва да успокоявам тези фирми, което е почти кауза пердута, тъй като тези фирми имат външнотърговски договори, плащат неустойки и заради тази безобразна дейност, която е вършил бордът, оглавяван от г-н Стоянов, ние в момента сме заплашени да бъдем съдени за неустойки от тези фирми", атакува Иванов.

Пио думите му имало цехове като от машина на времето - условията на работа били от 18 век. А "г-н Стоянов си е разхождал скъпото костюмче, не е влязъл в нито един цех, не е стиснал нито една ръка на работниците", акцентира пак на "костюмчето" човекът на Корнелия Нинова.

И се самоизтъкна: той бил първият, който влязъл във всички цехове. Имало изненадани работници, които казвали: "Ама това вие ли сте, изпълнителният директор, г-н Иванов? Защото аз съм от 21 години тук работничка и за първи път виждам изпълнителен директор в цеховете".