Пореден цирков спектакъл на сцената на държавните предприятия.

От днес главната роля пое ВМЗ "Сопот", заради чието финансово състояние цял ден текат словесни престрелки между служебният министър на икономиката Никола Стоянов и вече старият борд на директорите. 

Основата на скандала е твърдението на Стоянов, че дружеството се е водело към фалит напълно умишлено и че неговите приходи са спаднали тройно само през последните два месеца. Тоест - обвинението е точно към предишния борд, назначен от Корнелия Нинова. Сега Стоянов променя управлението и логично - бе обвинен в реваншизъм. 

"Реваншизъм ли е, когато видиш някой да чупи витрина и я поправиш", риторично попита днес той по време на интервю за бТВ. 

И започна да изброява забележките си - продажбите били за почти 90 млн. лв. до май, сега са паднали под 30 млн. лв. Малко след като станал министър пък издал указание  към публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията да спрат разплащания, освен такива, имащи пряко отношение към дейността им. От "ВМЗ" обаче са възложили за часове и без конкурс строителни дейности за 3 млн. лв. Около половината от тази сума веднага е била изплатена на фирми като аванс.

Друг пример е този в "Кинтекс", където са превели над 800 хил. лв. към офшорна фирма в Дубай. Това бързане е изключително притеснително. Затова са необходими действия сега и веднага, защото утре може да е късно, изтъкна министърът. 

Следобедът обаче не закъсня, както и реакцията на старото ръководство на ВМЗ, начело с вече бившия председател Мариян Йовчев. На практика цялото му изложение бе в числа и данни, целящи да докажат единствено, че Никола Стоянов лъже. 

"След началото на конфликта в Украйна фирми-посредници започнаха да изкупуват всичко, което се намира на склад в предприятието, включително и залежали изделия, закупени навремето от МО. Реализираната продукция за полугодието е 238 млн. лева, а произведената - около 55 млн. лева. И понеже "умишлено водим предприятието към фалит", сме актуализирали бзинес програмата за 2022 година на над 420 млн. лева. В момента скалдовете са изметени и всичко още топло се продава на клиентите", обясни Йовчев. 

И заключи, че ВМЗ е в стабилно състоение.

Неговият колега - също вече уволнен - Иван Иванов пък продължи отчета в завода, като подчерта, че договорите и всички документи са налични и се съхраняват, макар че... 

„... За два и половина месеца научих едно нещо - че нашият бизнес не обича шумотевица и блясък на прожекторите”.

На обвиненията от ДКК за множество назначения в предприятието Иванов отговори с цифри: направил е 222 назначения, от които 7 души са в административния персонал на ръководството, 12 – в производството и 190 работници. Има и 13 стажанти.

Той прожектира и драстични кадри от санитарните помещения в завода. в тях се виждат бани с перденца вместо врати, тоалетни с олюпена мазилка, по няколко сантиметра мухъл в столовата. 

Когато влязох за първи път в цеховете - помислих си, че съм попаднал в 19-и век", добави Иван Иванов. Сега заводът е изчистен, условията са подобрени, на работниците от опасното производство се дава мляко и има строителна програма", посочи той.

После на хоризонта излязоха членовете на новото ръководство. За разлика от своя министър Стоянов обаче те бяха доста сдържани и обещаха да направят всичко възможно да държат завода в добро здраве.