Трима евродепутати от БСП подкрепиха резолюция, призоваваща за  незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия. В документа се съдържа и призив България и някои други страни членки да прекратят сътрудничеството си с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти.

Това показват резултатите от поименното гласуване.

„За“ от БСП са гласували Сергей Станишев, Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Останалите ни двама евросоциалисти – Елена Йончева и Иво Хлистов, изобщо не са участвали във вота.

Не е участвал и „консерваторът Андрей Слабаков.

Резолюцията е подкрепена от 14 от общо 17 български евродепутати.

Тя бе приета с 513 гласа „за“, 22 „против“ (предимно от крайните левица и десница в Европейския парламент) и 19 „въздържал се“.

ЕП изразява възмущението си от извършени от руските въоръжени сили зверства, за които се съобщава, и настоява извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност. Депутатите призовават за допълнителни наказателни мерки срещу Москва. Това трябва да бъде придружено от план за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за ЕС, както и от стратегия за отмяна на санкциите една по една, в случай че Русия предприеме стъпки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и оттегли напълно военните си части от територията й.

Изключване на Русия от Г-20 и други организации

Съществуващите санкции сега трябва да бъдат приложени изцяло и ефективно в целия ЕС и от международните му съюзници, настояват евродепутатите. Те призовават лидерите на ЕС да изключат Русия от Г-20 и други многостранни организации като Съвета на ООН по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други. Това би било важен знак, че международната общност няма да се върне към предишните си обичайни отношения си с държавата агресор.

За да се повиши ефективността на санкциите, ЕП иска руските банки да бъдат изключени от системата SWIFT, да се забрани на всички плавателни съдове, свързани с Русия, да влизат в териториалните води на ЕС и да акостират в пристанищата на Съюза, както и да се забрани товарният автомобилен превоз от и до територията на Русия и Беларус. Депутатите настояват също да се изземат всички активи, принадлежащи на руски длъжностни лица или олигарси, свързани с режима на Владимир Путин, техните посредници и подставени лица, както и на лицата в Беларус, свързани с режима на Александър Лукашенко.

Поради участието на Беларус във войната в Украйна резолюцията изисква санкциите срещу Минскс да бъдат равностойни на тези срещу Москва. Така ще бъдат премахнати  всички пропуски, позволяващи на Путин да използва помощта на Лукашенко, за да заобиколи санкциите.

Евродепутатите също настоятелно призовават държавите членки да прекратят сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти могат да бъдат заменени със западни, и постепенно да преустановят използването на услугите на „Росатом“.

Доставките на оръжие трябва да продължат и да бъдат увеличени

Членовете на ЕП се позовават на шокиращите зверства на руските сили в Украйна, които безспорно представляват военни престъпления. Става дума най-вече за клането в Буча, и напълно или почти напълното разрушаване на Мариупол, Волноваха и други градове и села. Извършителите на военни престъпления трябва да бъдат подведени под отговорност. Евродепутатите призовават за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

Парламентът отново заявява, че доставките на оръжия трябва да продължат и да бъдат увеличени, за да се даде възможност на Украйна да се защитава ефективно. Членовете на ЕП подкрепят по-нататъшната отбранителна помощ, предоставяна на украинските въоръжени сили индивидуално от държавите членки на ЕС и колективно чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира. Депутатите призовават за безопасни хуманитарни коридори за евакуация на цивилни лица, бягащи от бомбардировките, и за засилване на мрежите на ЕС за хуманитарна помощ в Украйна

ЕП осъжда руската реторика, с която се внушава за възможността за прибягване до употребата на оръжия за масово унищожение, и подчертава, че всяка подобна употреба би довела до възможно най-тежките последици.

Еволюцията на БСП

Преди месец и петимата евродепутати от БСП за първи път подкрепиха резолюция срещу Русия. Тя бе по повод агресията в Украйна и призоваваше за незабавното й прекратяване.

Дотогава българските евросоциалисти или се въздържаха, или изобщо не участваха в гласуването на резолюции против Русия. А през 2019 г. се оказаха единствената делегация сред социалистите, гласувала против резолюцията за 80-ата годишнина от пакта „Молотов-Рибентроп“.