Защо легендарните баничарница и дюнерджийница "Фантазия" в столичния район "Красно село", вече не работят? Вчера собствениците на известната локация за бързи закуски обявиха, че внезапно районната администрация е дошла и е спряла тока и водата на обекта. И посочиха с пръст виновника - районната кметица на "Красно село" Росина Станиславова.

"Преди два дни внезапно бяхме уведомени , че се водят дела за двата обекта (Дюнер и баничарница "Фантазия") и ще бъде преустановено захранването на тока и водата. Бихме искали да допълним, че тези мерки се налагат преди изход на делата, което е неправомерно", обявиха от "Фантазия" в във фейсбук профила си вчера.

Оттам веднага са входирали искане за отсрочка в общината - защото спиране на работата им означава и 35-те им работници да останат без работа. Същия ден полицията и зам.-кметът на района са свалили електромерите и на практика са прекратили работата на обекта.

Пред Клуб Z от "Фантазия" уточниха, че в момента собствениците на обекта водят четири дела срещу Столична община, оспорващи отчуждаването му. И съответно твърдят, че изгонването им, докато въпросните дела не са приключили, е незаконосъобразно. В добавка, те заявиха, че имат договор с общината, който би трябвало да им позволява да искат отсрочка.

Отчуждаването е още от 2019 г., а заповедта - на Фандъкова

Имотът от 115 кв. м. на бул. "Гоце Делчев" всъщност е отчужден от Столична община още през 2019 г. - със заповед на кметицата Йорданка Фандъкова.

Доводът е, че общината се нуждае от пространството за изграждане на обект публична общинска собственост, "за задоволяване на общинска нужда, която не може да бъде задоволена по друг начин". Предвидено е изграждане на тунела под бул. "Цар Борис III"  с прилежащи рампи по бул. "Гоце Делчев" и ул. "Житница". В последствие тунелът бе изграден, като търговските обекти са отделени, намират се на тротоара и са отделени от пътното платно с ограда, но плановете на общината са да влязат в уличната регулация.

На двамата собственици се отсъжда обезщетение в размер от 290,95 лева на човек. Заповедта на Фандъкова предвижда и премахване на обекта - "Павилион за производство и търговия с хлебни изделия".

Собствениците обжалват и започват дело пред Административен съд София - град (АССГ), който излиза с окончателно решение на 23 февруари тази година. От документите по делото е видно и че те настояват за изменение на Подробния устройствен план, който да остави обектите.

Съдът: Отчуждаването е законно, обезщетението - също

Собствениците оспорват както законосъобразността на кметската заповед, така и стойността на обезщетението - все пак под 600 лева за 115 квадратни метра на ключово място в София, добре разработено като търговски обект, наистина изглежда като много малка сума.

То обаче е законосъобразно и обосновано, определя Административен съд - София. Обезщетението е базирано на данъчната му оценка, тъй като в района не са налице пазарни аналози за изготвяне на пазарна оценка. Както е известно, данъчните оценки са в пъти по-ниски от реалната пазарна цена на имотите, особено в големите градове.

Съдът отхвърля жалбите на собствениците, те трябва да платят и съдебните разноски на общината. Те обжалват пред Върховния административен съд, но той отказва да разгледа касационната жалба и потвърждава решението на по-долна инстанция. 

Станиславова спира тока

Росина Станиславова стана известна миналата година с няколко решения, водещи до впечатляващ конфликт на интереси. По време на пандемията кметицата се е самоназначила за директорка на европроект и е платила сама на себе си. В добавка след проверка на КПКОНПИ стана ясно, че Станиславова е назначила и дъщеря си в проекта. В крайна сметка "Демократична България", чийто кандидат бе тя, оттегли доверието си от нея и я изключи от формацията, а съдът потвърди решенията на антикорупционната комисия за конфликт на интереси.

В ролята си на районен кмет Станиславова предупреждава на 16 август тази година ползвателите на обектите, че с приключването на делото има неотложна законова необходимост да прекратят дейността си. Според собствениците на "Фантазия" те са получили това съобщение чак на 19 август.

В него Станиславова подчертава, че те е трябвало да прекратят дейността си още през февруари и тъй като това не е направено, на 23 август (вчера) ще им бъде преустановено електрозахранването, а впоследствие и водоподаването.

В публикация в социалните мрежи с гръмкото заглавие "ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА" районната кметица добавя, че в продължение на близо шест месеца от "Фантазия" са извършвали дейност "с характер на "НЕОСНОВАТЕЛНО ОБОГАТЯВАНЕ". Тя публикува и решенията на АССГ и Върховния административен съд (ВАС), както и оригиналната заповед на Фандъкова.

"Може да Ви уверим, че общинската администрация ще продължи по същия начин и ред да отстоява върховенството на закона пред всички, които си позволяват лично облагодетелстване на гърба на общината и нейното население", добавя Станиславова.

Районът на протест

Новината за принудителното затваряне на едно от най-емблематичните места в столицата бързо обиколи групите на район "Красно село" и кварталите в него. А резултатът е, че се готви граждански протест. Но не само заради дюнерджийницата и баничарницата, а заради "цялостното творчество" на районния кмет, в т.ч. премахването на масите пред емблематична сладкарница на ъгъла на улиците "Дебър" и "Хубча", отказа от придвижване на строителни разрешителни, влезли в сила, факта, че се наложи голяма община да коси тревата в междублоковите пространства заради неизпълнени задължения на районната администрация и др. 

"Освен да руши, съсипва бизнеси, гонене на хората, които искат да направят нещо добро за поверения ѝ район, за друго май не мисли!", пишат граждани във фейсбук. "Не е само до дюнерите! Тая съсипва всичко в квартала!", допълват други. "Вече 2 години ѝ задавам въпроса какво хубаво направи като кмет. Поне едно нещо хубаво да посочи! Единственият отговор е, че и мен ме блокира! И като гледам нейния списък с блокирани, е доста по-голям от списъка с поддръжници", четем още.

И още:

"Госпожо Станиславова, Вие като кмет на район "Красно село" трябваше да се борите да намерите подходящо място за преместване на бизнес, който е емблематичен за района, който половин София знае и посещава! Вие като кмет трябва да се борите за района, за хората, живущи в него, за бизнесите, които плащат заплати на хората, а чрез затваряне на малките бизнеси не само носите вреда на същия този район, а и на самата Вас като човек, защото доказвате безкрайната си некадърност и арогантност! За годините, през които сте кмет, загубих бройката на псувните, които отправям към самия себе си, защото гласувах за Вас... а гласувах за Вас с надежда за по-добри дни за района, както и много други хора. И запомнете едно - ние всички не гласувахме за Вас, а срещу бившия кмет, който, освен че бе фурнаджийска лопата, също така и не изпълни нищо от обещанията си, но, за съжаление, се оказа много по стока от Вас!"