След атаката срещу жп гарата в Краматорск руските пропагандни канали първоначално написаха, че руските военни са атакували „група бойци на украинската армия“. Но когато се появиха снимки на загиналите цивилни, те започнаха да пишат, че уж Украйна е ударила станцията, а след това изтриха изцяло предишните си публикации, пише сайтът "Гордон".

Снимките от екрана на редица руски канали на Telegram и „военни кореспонденти“ на руските медии са цитирани по-специално от Юлиан Ропке, журналист от немското издание "Билд", и украинския журналист Денис Казански.

"Преди 10 минути те пристигнаха на жп гарата в Краматорск. Атакуват група бойци от въоръжените сили на Украйна", се казва в един от тези постове, който според Казански е разпространен, наред с други неща, от кореспондента на "Комсомолская правда" Дмитрий Стешин и "първият заместник-министър на информацията" на Донецката народна република (ДНР) Даниил Безсонов.

Съобщенията, които Ропке успя да запази, бяха публикувани между другото и от руската агенция ANNA-News, която действа на територията, окупирана от бойците на ДНР. Материалите са включени и в емисиите на руския държавен "Канал 1".

В доклада се говори за стачка в района на жп гарата в Краматорск, като се уточнява, че „в навечерието на въоръжените сили на Украйна са карали там влак с техника“.

По-късно авторите на пропагандните канали коригираха или изтриха съобщенията си и започнаха да настояват, че ракетната система "Точка-У", която удари Краматорск, е била използвана само от Украйна - уж Русия дори я нямала на въоръжение. Коментари с такова съдържание са оставени и под поста на президента на Украйна Владимир Зеленски за атаката на нашествениците над Краматорск.

Но още в средата на февруари каналът "Звезда" на руското министерство на отбраната описа подробно как руските и беларуските военни използват този комплекс в съвместни учения.

Разследващият проект Conflict Intelligence Team цитира още няколко съобщения в руските медии, които или виждат, или споменават Точка-У, и обръща внимание на предупрежденията, публикувани от проруски канал на 7 и 8 април, които съветват жителите на Славянск и Краматорск да не се евакуират по железопътен транспорт.