Има търкания в управляващата коалиция, но не мисля, че те ще доведат до разпада й в настоящия момент. Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев (ПП) в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Според него противопоставянето е най-вече заради кандидатите за управител на БНБ. Ако се стигне до оттегляне и на двете, напрежението безспорно ще намалее, смята той.

Засега обаче нито кандидатът на собствената му партия Андрей Гюров, нито Любомир Каримански (ИТН) дават сигнали, че ще отстъпят.

Дали ще се стигне до постигането на консенсус около един кандидат за централната банка, ще стане ясно на коалиционен съвет, обясни Минчев.

Минчев е категоричен, че никой от „Продължаваме промяната“ не се е опитвал да упражнява натиск върху Любомир Каримански да се оттегли.

„Водеха се дискусии, за крайно решение да има един кандидат за цялата коалиция, никой не се е опитвал да принуди от „Продължаваме промяната“ Каримански да оттегли кандидатурата си“, заяви Минчев.

Председателят на НС коментира, че решението за АПИ, пътните ремонти и разплащането към фирмите трябва да мине в комисиите в парламента – в бюджетна и правна. След получаване на докладите от комисиите, казусът ще бъде разгледан в пленарна зала следващата седмица. Той отрече да е получавал обаждане от вицепремиера Асен Василев решението да не се разглежда в пленарна зала. 

Няма натиск върху българското правителство за вдигане на ветото върху Северна Македония по пътя й към членство в ЕС, категоричен бе Минчев.

„Няма причина за каквото и да е притеснение за нарушаване на националния интерес по темата „Северна Македония“. На практика това се вдигна като тема единствено от поста на Слави Трифонов във „Фейсбук“, заяви той.

Според него информацията, изнесена от министър-председателя, за плановете за спасяване на българските моряци от Украйна не е класифицирана и в този смисъл искането на ГЕРБ за свикване на КСНС е ненужно на този етап. 

Връщането на практиката до 44-ото Народно събрание, според която за да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните се депутати или съобразно последната проверка на кворума, Минчев обясни с невъзможността НС да работи.

„Отказът да се гласува в залата е един вид саботаж на законодателната дейност и това е ненадеждно парламентарно поведение. Когато остава само на плещите на управляващата коалиция да осигури тези 121 гласа задължително в залата, това категорично затруднява работата на парламента“, обясни той. 

Според него това няма да свали качеството на работата и приетите закони.

Депутат от ПП и премиерът се опитали да откажат Каримански от БНБ

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ се опита да оферира Любомир Каримански с пост, за да се откаже от кандидатурата си за управител на БНБ. След това имаше непрекъснати телефонни обаждания от министър-председателя с предложението за пост доста далече от България. Това каза депутатът от „Има такъв народ“ Ива Митева в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите й предложението е било за представител на страната ни в Световната банка.

Тя коментира и призива на премиера да бъдат оттеглени и двете кандидатури.

„Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито й имате доверие. Ние имаме доверие в Каримански и няма да оттеглим кандидатурата му“, заяви още тя.

Ако заявките на правителството са за промяна, такава трябва да има, категорична бе Митева. 

Според Ива Митева оттук нататък коалиционното управление ще е много трудно.

„Ние говорим едно, на практика не се изпълнява нищо. Като че ли управлението в момента е с SMS-и. В момента колегите нямат собствено мнение“, коментира тя. 

 

По думите й българският министър на външните работи е изолиран по отношение на темата „Македония“ и натиска за даването на зелена светлина за членството и в ЕС.