Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на правителството.

Очертаваме два успеха (приемането на бюджета и мораториума върху цените на енергоносителите) и една слабост (лошата комуникация), каза лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова на пресконференция.

Според Нинова трябва още от утре да се подготвя актуализацията на бюджета. Тя заяви, че няма да одобри износ на оръжие за Украйна, а РСМ трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС, след като започне да изпълнява договора за приятелство с България.

Относно избора на гуверньор на БНБ Нинова каза за пореден път, че той не бива да е човек, излъчен от партиите, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за банкер със сериозен международен опит, каза още тя, но не каза кой може да е той.

Правителството към момента се справя добре - БСП е факторът на стабилност в коалицията,  коментираха пред журналисти и други членове на Националния съвет на БСП преди днешния пленум.

Относно избора на управител на БНБ Александър Симов посочи, че до последно от левицата ще се опитват управляващата коалиция да излезе с един кандидат.

„Мисля, че сме в добра позиция от гледна точка на ситуацията, която се разви в тези 100 дни“, заяви Асен Гагаузов.

Той посочи, че на правителството не е бил даден и един ден спокойствие, от гледна точка на кризите с инфлацията, цените на енергийните ресурси и войната.

„Правителството все пак успя да преведе страната през зимните месеци без съществени проблеми. Има много неща , които трябва да бъдат направени и които съм сигурен, че ще направят“, каза Гагаузов. 

Според него липсва известна координация в дейността на коалицията като цяло, но нейното разнообразие, а и късият срок от 100 дни, не предполагали "световни рекорди". 

Обратно мнение застъпи Калоян Паргов, общински съветник от групата на БСП.

"Това правителство, за съжаление, в последните 100 дни влиза от криза в криза и от скандал в скандал", посочи той.

Паргов коментира, че не му се иска участието на БСП в управлението да бъде самоцелно, с оглед "лично оцеляване". Паргов посочи, че БСП е с най-голям опит в коалицията, но, за съжаление, нямала този потенциал да бъде стабилизиращ фактор в управлението.