"Продължаваме промяната" (ПП) няма да подкрепи Любомир Каримански, който на практика остава единствен кандидат за поста на управител на Българската народна банка, след като Андрей Гюров, номинацията на формацията мандатоносител, се оттегли. "Няма пречка настоящият гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат".

Това обяви премиерът и лидер на ПП Кирил Петков преди заседанието на коалиционния съвет днес - минути след като Гюров сам анонсира чрез фейсбук профила си, че се отказва от надпреварата.

С това Петков на практика призова "Има такъв народ" да се откаже от номинацията на Каримански и процедурата по избор на гуверньор на БНБ да започне наново. За трети път, като управляващата коалиция застане зад един общ кандидат.

Трифонов обаче отказва това, поне засега, става ясно от публикация и в неговия фейсбук профил.

"Няма абсолютно никаква причина да оттеглям кандидатурата на Любомир Каримански. Няма да оттегля кандидатурата на Любомир Каримански - той е добър специалист и достоен кандидат. И парламентът ще реши. Такъв е законът", написа Трифонов по-рано през деня днес, преди анонса на Гюров, че се оттегля и преди Петков да обяви, че ПП няма да гласува за Каримански.

Премиерът изтъкна защо БНБ е важна институция - че всички плащания се следят от БНБ, включително и преводи, съмнителни за корупция и пране на пари. Припомни и случая "КТБ". Нямало да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил работата. Всичко това идваше да каже, че има значение с чия подкрепа се избира управителят.

"Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС", подчерта министър-председателят. 

Гюров уведомил още Петков, че не желае номинацията му за поста да се окаже пречка за законодателните реформи, които правителството си постави като цели - като тази за закриване на спецправосъдието, например. Макар премиерът да не доразви тезата си, неофициално в парламента се говори, че от ИТН са били готови да бойкотират кворума в зала и в комисии заради борбата Каримански или Гюров да оглави банката.

"Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истинските цели на правителството.

ПП няма да подкрепи г-н Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които неведнъж споделихме", сложи точка на темата Петков.

Така, ако Трифонов не оттегли кандидата си, то състезанието за БНБ вече е предрешено. Процедурата е в ход, а гласуването в пленарна зала ще е следващата седмица. 

Като най-важна задача за следващата седмица ПП вижда законодателната инициатива, която предстои да се разгледа в комисия и зала по закриване на спецсъдът и спецпрокуратурата. Измененията в Закона за съдебната власт вече минаха на първо четене.

"Това е законодателна промяна, която ще покаже, надявам се, на българския народ, пълното единство в редицата на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система. Защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа" - даде заявка премиерът.

От ПП щели да направят предложение и за засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, "които в разрез със закона са извършили строителни дейности по времето на управлението на ГЕРБ". Петков визира внесеният от Министерския съвет проект за разплащане със строителните фирми, който самата ПП бойкотира миналата седмица - именно заради "сагата БНБ".

"Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари. Всяко плащане по тези договори на всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия в парламента", даде заявка премиерът.

Припомняме, че строителният бранш, както и превозвачите, вече протестират, а регионалният министър Гроздан Караджов (ИТН) обяви, че пътната агенция в момента е с вързани ръце и не може да възлага никакви поръчки. Което крие риск за пътната безопасност.

"Отново искам да информирам, че никакви решения няма да бъдат взети по темата Северна Македония и Украйна извън българския парламент", даде заявка още Петков, визирайки "стрелите" и по тази тема, които идват от лидера на ИТН Слави Трифонов и от БСП.