Вече 400 000 руски граждани живеят за постоянно в България, разказа предаването на бТВ "бТВ-Репортерите". А според данни на Генералното консулство на Руската федерация, само в източната част на страната има 500 000 имота с собственици от руски произход.

Освен по Черноморието, много пребивават целогодишно и във Ямбол, Добрич, Шумен, Сливен. А по краибрежието руснаците харчат значително повече от българите за имоти - 80-100 000 евро спрямо 50 000. В последните години руски физически лица са инвестирали повече от теоритичните приходи от "Южен поток" и "Бургас-Александруполис" - 18 милиарда евро.

Много идват като туристи, купуват втори имот за почивка в България, а след няколко години се пренасят за постоянно. Повечето са средна класа, образовани, и за българските стандарти - добре осигурени финансово. 

Голяма част са пенсионери, но има и много млади, които с готовност местят бизнеса си у нас. За последните 10 години руски корпорации са вложили почти 2 млрд. лева в икономиката ни. Петима руснаци само за миналата година са получили българско гражданство, след като са вложили над 1 млн. лева в България, както позволява законодателството ни.

Кризата в Украйна и влошените отношения на Русия с ЕС е намалила притока, но според местните, това е временно.

Поморие, например, се е удвоило като население. Местните са доволни, не само заради повечето клиенти, но и защото намират руснаците за учтиви и доброжелателни. Много учат български, макар все повече бизнеси по Черноморието да търсят рускоговорящ персонал, за да улеснят редовните си гости, или вече съседи.