България може да не въоръжава пряко с оръжие Украйна, но финансира въоръжаването й.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z, който даде върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори след края на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Повод за въпроса ни бе фактът, че България и Унгария са единствените държави от ЕС, които не снабдяват Украйна с оръжие.

„И двете страни участват във финансирането от ЕС чрез неговите държави членки на оръжейни доставки за Украйна. Така че не можем да кажем, че те не участват. Ако те не участваха, това не би било възможно, защото решенията изискват единодушие. Унгария и България се съгласиха с това решение и платиха своя дял за финансирането с 1,5 милиарда евро на доставките на оръжие. Както разбирам, Унгария не разрешава тези доставки да преминават през нейната територия. Но тя плаща своя дял в усилията за въоръжаване на Украйна“, каза Борел.

Външните министри от ЕС са имали днес среща с главния прокурор от Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан. Обсъдено е било как бъде потърсена отговорност от Русия за нарушаването на международното право, както и начина, по който да се осигурят доказателства за военните престъпления. По видеовръзка се е включил и украинският главен прокурор Ирина Венедиктова.

ЕС ще подкрепи двамата прокурори и финансово, и с екип на място. Това ще бъде мисията от съветници от Брюксел, която е била в Украйна преди избухването на войната. Тя ще помогне в разследването и събирането на доказателства на място.

Очаквано външните министри дискутираха и бъдещи санкции, свързани с вноса напетрол и газ от Русия. Днес обаче не са взети никакви решения.

„Важно е да се направи разлика между петрола и газа. През миналата година вносът на петрол е струвал 4 пъти по-скъпо от този на газ. Говорим за близо 80 милиарда и 20 милиарда евро. Така че е много важно да започнем с петрола, сметката за който е по-голяма и е по-лесно да бъде заместен“, изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

Външните министри са наясно, че това ще представлява асиметричен шок за различните страни членки. Това важи както за зависимостта от енергията, така и за бежанския натиск.

Зависимостта от енергията трябва да бъде намалена и премахната чрез разработване на възобновяеми източници и търсенето на други доставчици. Всичко обаче трябва да става най-вече чрез изграждането на европейска стратегически автономия в енергийната сфера. Това ще отнеме време.

Руската агресия в Украйна може да бъде окачествена с две думи, изтъкна Борел:

• 1. „Провал“. Това е голям провал на руската армия. Опитаха се да превземат Киев, но ги отблъснаха. Сега си тръгват оттам и се прегрупират. Украинците са убедени, че готвят нова офанзива в Донбас, близо до логистичните бази;

• 2. „Ужас“. Руската армия остави след себе си убити цивилни, разрушени градове, безразборни бомбардировки като тази на гарата в Краматорск.

Европа трябва да бъде подготвена за „хранителна дипломация“ в Украйна, допълнии Жозеп Борел.

„Руснаците хвърлят вината за недостига на храните и показващите цени върху санкциите“, обясни той.

Но ако няма санкции, Русия хвърля бомби върху полетата в Украйна. А руски бойни кораби блокират десетки плавателни съдове, натоварени с пшеница, и те не могат да напуснат украинските пристанища. Москва бомбардира и разрушава складове с пшеница и пречи на нейния износ.

„Руснаците предизвикват глад“, обобщи Борел.