На 49-ия ден от руската инвазия в Украйна българските парламент и правителство не само още нямат решение за изпращането на военна помощ за Киев, но по всичко личи скоро няма и да проимат.

Днес депутатите от комисията по външна политика трябваше да заседават, за да разгледат двете внесени в тази посока проекторешения - едното - на "Демократична България", другото - на ГЕРБ. Това трябваше да е първото заседание по проектите, внесени съответно на 1 април и на 30 март. Тоест, преди около две седмици. 

Заседанието на комисията обаче, оказа се, се отлага, съобщиха за Клуб Z нейни членове, получили съответните обаждания да не се явяват в 15 ч. в Партийния дом, където се провеждат комисиите.

Така исканията за изпращане на военна помощ за Украйна буксуват. В добавка, проектите трябва да минат и през комисията по отбрана, като от дневния й ред за седмицата (поне засега) не личи депутатите да имат намерение да разглеждат въпроса. Комисията по отбрана обаче ще заседава утре, за да разгледа проекта на вицепремиерката и лидер на БСП Корнелия Нинова, с който тя като министър ще може само със своя подпис да отнема издадено удостоверение за внос, износ или трансфер на оръжие.

Неотдавна, в тв ефир самата Нинова изрази увереност, че проекторешението за изпращане на военна подкрепа за Украйна няма да минат през комисиите, без да посочва на какво базира това си мнение. Посочи още, че ако парламентът все пак вземе решение да задължи правителството да изпрати и такава помощ, тя като министър нямало да се подпише, ако трябва - да я сменят. А преди ден депутатът й Явор Гечев допълни, че правителството направо пада - БСП излиза от властта, защото военната помощ е "червена линия" за социалистите.

"Мотив за отмяна на заседанието нямаше изказан, но е ясно - "червената линия" на БСП и то в седмица, в която се решава съдбата на спецправосъдието, парите за пътищарите и БНБ", коментираха членове на комисията по външна политика.

Самите проекторешения с малко се различават едно от друго. Това на ГЕРБ, внесено в последния ден на март, задължава "правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения". То предвижда още кабинетът да започне преговори със съюзниците ни в НАТО "за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на република България". Проектът за решение на ДБ "възлага на МС на Р България да окаже военно-техническа помощ на Украйна според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна".

И в двата случая кабинетът трябва да избере как да предостави тази помощ и от какви мащаби да е тя. Дали да е "един патрон", или пак ще са каски и бронежилетки, но с уточнението този път, че не са за цивилното население, каквото правителството настоява, че прави сега, например.

Иначе се очаква, ако двете проекторешения изобщо минат през комисии, то това на ГЕРБ да бъде отхвърлено и прието това на ДБ - логично, защото първата формация е в опозиция, а втората - управляваща.