„Булгаргаз” като страна по договора с "Газпром" го изпълнява и всеки ден изпраща заявки за доставки, но получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден.

Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз” Деница Златева пред журналисти след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

На въпрос какво става с разговорите с „Газпром”, Златева отговори, че те се водят към момента на политическо ниво и общественият доставчик изпълнява само сега съществуващия договор  - с изпращане на заявки.

Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Това е увеличение с около 17% спрямо цената за август, съобщи още тя.

Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс.

Тя добави, че нужните количества газ за септември са осигурени. В микса за октомври са включени договорените количества азерски газ, две частични карга втечнен природен газ, както и количество, което е било изтъргувано на аукциона на "Газов хъб Балкан” на „изключително конкурентна цена” от доставчика, който е спечелил този търг, каза още шефката на "Булгаргаз".

През октомври са включени общите месечни количества по договор с азерския доставчик, има и осигурен цял танкер с втечнен газ, както и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на „Газов хъб Балкан”, който предстои да се състои.

„Там очакваме наистина конкурентна цена, защото последните два търга показаха, че ценовите оферти, които получаваме при открити процедури на „Газов хъб Балкан”, са в пъти по-добри, отколкото предварително сключени договори за други алтернативни доставчици”, заяви още Златева.

За доставките за ноември се обсъжда в „Булгаргаз” как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни, или за по-дълъг период.

„Нашата основна цел е да осигурим отоплителния сезон, което означава доставки до края на април. В началото на октомври ще сме готови и ще пуснем съответните процедури”, подчерта Златева.

По думите ѝ „Булгаргаз” ще осигури нужните доставки.

На база на предварителните разчети, ако започнат навреме доставките на азерски газ по интерконектора с Гърция, България ще се възползва по договорените цени по дългосрочния договор с този доставчик, и по предварителни разчети цените ще бъдат по-ниски от обявените за септември, каза още тя.

Шефът на КЕВР: Преговори с "Газпром" няма да доведат до търсения резултат

"Преговори с „Газпром” няма да доведат до търсения резултат."

Такова мнение изрази председателят на КЕВР Иван Иванов.

Прави се проверка на топлофикациите за начина, по който са формирали ДДС във фактурите, но не от КЕВР, уточни още той. Иванов добави, че КЕВР ще се намеси, ако тя не даде нужния резултат.

Иванов отбеляза, че повишението на цените за софийските потребители на топлинна енергия до голяма степен се дължи и на „крайно неправилното” преустановяване на пазарните механизми за ценообразуване с въведения мораториум.

„След шест месеца замръзване на цените, след това по неизбежен начин доведе до повишаване с 39% на цената на топлинната енергия за София”, обясни председателят на КЕВР.