Две сестри, убити в дома им - телата им, оставени на пода в продължение на седмици. Жена, държана като сексуална робиня, гола с изключение на кожено палто, заключена в мазе, преди да бъде екзекутирана. 

Буча е пейзаж от ужаси.

Така започва репортаж на "Ню Йорк Таймс" от мястото, което се превърна в символ на жестокостта на руските нашественици.

"Ние посетихме Буча, документирахме десетки убийства на цивилни, интервюирахме множество свидетели и проследихме местните разследващи органи, за да разкрием мащаба на руските зверства", обяснява авторката на текста Карлота Гал.

В този текст публикуваме първата част от разследването на "Ню Йорк Таймс". Втората може да очаквате утре - на 15 април.

Внимание: В текста са публикувани снимки, съдържащи кадри на насилие, неподходящи за чувствителни хора и деца.

Да убиеш баба

Нищо неподозиращи цивилни били убити, докато извършвали най-простите ежедневни дейности. Пенсионирана учителка, известна като леля Люда, съкратено от Людмила, била застреляна на сутринта на 5 март, когато отворила входната врата на дома си.

Тялото й било открито на същото място повече от месец по-късно. По-малката й сестра Нина, която имала умствени увреждания и живеела с нея, била открита мъртва на пода в кухнята. Не е ясно как е починала.

"Те превзеха територията и стреляха, за да не се приближи никой", разказва пред "Ню Йорк Таймс" съседът й Сергей. "Защо ти е да убиваш баба"?

Безжизнени тела в двора на къща

43-годишният Роман Хаврилюк, заварчик, и брат му Серхий Духли, 46-годишен, отпратили останалата част от семейството си от Буча, когато насилието се засилило. Двамата пожелали да останат. Намерени са мъртви в двора им.

"Чичо ми остана за кучето, а баща ми остана за къщата", обяснява синът на Хаврилюк, Назар.

Неизвестен мъж също лежал мъртъв наблизо. Двете кучета на семейството били разстреляни.

"Те не успяха да победят нашата армия, затова убиха обикновени хора", казва 17-годишният Назар.

Снайперисти

Буча беше едно от най-търсените предградия на Киев. Сгушен между елхови гори и река, той разполагаше с модерни търговски центрове и нови жилищни комплекси, както и старомодни летни хижи, разположени сред градини и дървета. Руският писател Михаил Булгаков имал лятна къща там.

Дни след като руските войски нахлули в града, украинската армия отвърнала на удара, подпалвайки танковете и бронираната техника на окупаторите. Някои руски войници избягали, пренасяйки ранените си през гората.

Няколко дни по-късно пристигнали подкрепления в агресивно настроение. Те изградили база в жилищен комплекс зад местна гимназия и поставили наблизо снайперист в многоетажна сграда. Щабът им бил заселен в стъкларска фабрика на река Буча.

Дотогава жителите на града се укривали от руските бомбардировки, много от тях спели в мазетата си, но някои се осмелявали от време на време да излязат в търсене на вода или да видят щетите. Обстрелите били спорадични, голяма част от руския артилерийски огън бил насочен над главите им към Ирпин.

След атаката срещу големия руски конвой атмосферата се нажежила. На 4 март около 17 часа 50-годишният Владимир Феоктистов тръгнал пеша да вземе хляб от съседи, които го приготвяли в дома си. Майка му и брат му го предупредили да не излиза, но той настоял, спомня си по-късно майка му.

Руски автомобили се движели по пътя в края на тяхната улица и съседите чули два изстрела. На следващия ден го намерили мъртъв на улицата. Минали дни преди да успеят да го натоварят на количка и да го закарат в моргата, преди да побързат да се приберат.

На 5 март руски снайперист започнал да стреля по всичко, което се движи на юг от гимназията.

Сутринта била застреляна леля Люда. Същия следобед баща и синът му излезли да се разходят по улицата си.

"Застреляха сина ми", разказва бащата Иван. "Бях до него. Да бяха убили мен".

Той поискал да се публикува само първото му име. Много жители на Буча са уплашени след седмици под руска окупация и поискали фамилните им имена да не се публикуват заради страх от възмездие на по-късен етап.

"Той цяла нощ страдаше и почина в 8:20 сутринта", казва Иван за сина си.

Семейството го погребало в предната градина под огромна могила пръст.

"Много е трудно да погребеш детето си. Не бих пожелал това и на най-големия си враг."

Синът му оставил след себе си 8-годишен син и 1-годишна дъщеря.

"Не мога да гледам внука си в очите", казва Иван.

Те живеели на улица "Яблонска", на която  бяха разстреляни множество цивилни. Мъж на велосипеда си бил поразен от бронирана кола в началото на март, показва видео, записано от украинските военни. До 11 март по улицата и тротоарите имало най-малко 11 трупа, показват сателитни кадри.

Разграбени къщи и използван презерватив

Скоро станало ясно защо телата са останали на място толкова дълго време. Войските започнали да претърсват домовете и наредили на жителите да не излизат навън.

"Те вървяха от двор на двор", казва Валерий Юрченко, 42-годишен, механик, живеещ близо до реката.

Руски командир го предупреди да не излиза на улицата.

"Имаме заповед да стреляме", обяснил му той.

Войниците иззели мобилни телефони и компютри. Някои били учтиви, но все пак наредили на семействата да напуснат домовете си, които се намирали в околността на базите им и да отидат в близката детска градина.

"Те ми дадоха бастуна", казва 65-годишната Татяна Масановец, която била принудена да напусне дома си.

Войниците разрушили къщата й, използвали едната стая за тоалетна.

"Те откраднаха всичко", добавя тя.

На 9 март Володимир Шепитко, пенсиониран инженер, който се укривал в близко училище, се измъкнал да вземе храна от къщата си, но открил, че руски войници вече живеят там. Според него те били наемници. Били паркирали бронираните си превозни средства от другата страна на улицата и преспали в къщата му.

Войниците отправили саркастичен коментар за украинските фашисти, тествайки неговата лоялност.

"Мислех, че ще ме застрелят и мълчах", разказва той.

Едва когато се върнал след изтеглянето на руснаците от Буча, Шепитко осъзнал колко далеч са стигнали руските войници. Къщата му била пълна с боклуци. В мазето племенникът му открил трупа на жена. Носела единствено кожено палто.

Била простреляна в главата и Шепитко намери две гилзи на земята. Когато полицията я извадила и извършила претърсване, били открити скъсана опаковка за презерватив и един използван презерватив на горен етаж на къщата.