Илон Мъск иска да завземе социалната мрежа Twitter изцяло, съобщи Bloomberg. Милиардерът е внесъл оферта за купуване на всички акции на компанията за 54,20 долара на акция или общо над 43 млрд. долара.

Това е 54% премиум цена над акциите преди Мъск да инвестира в Twitter.

Преди по-малко от две седмици милиардерът закупи най-големият дял акции в Twitter - 9,2%, символично повече от "Морган Стенли", един от другите големи акционери. И започна веднага да предлага свои идеи за промени в любимата си платформа - някои от тях интересни, други - абсурдни.

Ръководството на компанията веднага му предложи да стане част от борда на директорите. Това щеше да му даде директна възможност да променя политиката и устройството на платформата. Но Мъск отказа, според анализаторите - защото едно от условията беше докато е член на борда в следващите 2 години да не купува над 15% от акциите на Twitter.

Офертата за поглъщане на компанията потвърждава тази хипотеза.

В добавка Мъск заплашва, че ако офертата му не бъде приета, ще продаде вече закупените си 9,2%. Те вдигнаха акциите на компанията с 26% само за първите няколко часа, след като продажбата стана публична.

Мъск се мотивира във внесената оферта до Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ, като отбелязва, че е инвестирал в Twitter, защото цени свободата на словото.

"Откакто направих моята инвестиция, обаче, осъзнах, че компанията няма да се развие или да обслужва своя социален императив в сегашната си форма. Twitter трябва да бъде трансформиран в частна компания", пише той. "Twitter има страхотен потенциал. Аз ще го отключа."

Twitter няма мажоритарен собственик в момента - няколко инвестиционни банки държат основните акционерни дялове, но никой, включително и Мъск, няма повече от 10%.

Сега ръководството на компанията трябва да реши дали е готово да продава - и дали може да понесе гнева на малките акционери, ако откаже офертата.

Мъск, разбира се, обяви и кратко в Twitter профила си: "Направих оферта..."