Ден след като си купи 9,2% дял в Twitter, Илон Мъск моментално отвори анкета за промени на сайта. И влезе в борда на директорите на компанията, макар че дялът му е уж "пасивни активи".

Оказа се, че на много хора им харесва и идеята, и анкетата - 4,5 млн. са дали глас досега, като 73% са "за".

"Той е както страстен вярващ така и интензивен критик на услугата, което е точно това, от което имаме нужда в Twitter и в борда, за да ни направи по-силни в дългосрочен план. Добре дошъл, Илон!", написа пък главният изпълнителен директор Параг Агравал.

Властта на Мъск е ограничена

В момента той държи един от най-големите пакети акции - Twitter няма акционер, който еднолично да притежава контролния пакет, и голяма част от компанията е разпръсната между банки и инвестиционни фондове.

Това означава, че със своите 9,2% Мъск не може да се разпорежда с компанията свободно. А наличието на множество силни акционери означава, че не може просто да залъже останалите в борда в някое крайно решение за платформата.

Може ли да си купи още акции? Да, но само до 14,9% от общите - поне докато е член на борда (до 2024 г.) и 90 дни след това.

Ами амбициите на Мъск за повече "свобода на словото"?

Мъск се определя като абсолютист по отношение на свободата на словото - така обясни решението си да не спре руските новинарски канали по интернет услугата Starlink (която обаче услужливо осигури на украинците в началото на войната). 

Последните му изказвания преди покупката бяха размисли върху негова собствена социална мрежа, в която да има по-малко ограничения.

Самият Мъск е известен с някои злоупотреби на правото си на свободно изразяване. Залитал е по антиваксърството, наричал е гмуркач-спасител педофил, дори SEC (американската Комисията по ценните книжа и борсите) след други анкети затова дали да продава акции от Tesla.

Макар да има технически ограничения в пряката си власт над Twitter, Мъск има огромно влияние - благодарение на другите си мултимилиардни бизнеси и 80-те милиона свои последователи на платформата.

Много анализатори обаче се притесняват, че Мъск може да ограничи и без това не особено ефективните опити на Twitter да спре разпространяването на дезинформация. 

Защо Twitter иска Мъск?

Акциите на компанията часове след новината ясно показват защо Twitter иска Мъск - в последно време каквото той пипне, става златно. Tesla е най-големият автопроизводител на света, SpaceX работи съвместно с НАСА, а другите му проекти като Starlink показват добри резултати още в тестовия си период.

27% ръст на акциите на Twitter не e за подценяване, но дали Мъск може ефективно да помага на поредна компания в дългото му портфолио?

Той винаги е създавал хаос на платформата - и с глуповати шеги, и с филантропия, и със странни изцепки. Възможно е бордът на директорите да счита, че ако печалбите на компанията са в негов интерес, този хаос може да бъде употребен в общ интерес на акционерите.

Twitter е в особена ситуация - първо социалната мрежа бе спасена от Тръмп, след като изгони вече бившия американски президент, пандемията от COVID-19 продължи да я поддържа. Тя обаче си отива и сега въпросът е какво ще осигурява растежа на все по-конкурентния пазар на социалните платформи.