Украинският президент Володимир Зеленски заплаши да изтегли страната си от продължаващите мирни преговори с Русия, ако украинските бойци, обсадени в пристанищния град Мариупол, бъдат избити от руските сили, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това, което те правят сега . . . може да сложи край на всякакви преговори", каза Зеленски в публикувано вчера интервю за украински новинарски сайт.

"Там има руски сили, които мразят нашите бойци, и не смятам, че могат да им пощадят живота", каза украинският президент, имайки предвид факта, че много от обсадените бойци са част от батальона "Азов", съставен от националисти, чиято крайнодясна ориентация е обект на коментари в руски медии от седмици.

Зеленски каза, че ситуацията в Мариупол остава изключително сложна, и че Киев е във връзка със защитниците на града ежедневно, посочва Ройтерс.

Междувременно Москва заяви, че руските сили са овладели градската част на Мариупол и само малък брой украински бойци са останали в завода "Азовстал" в обсадената южна зона на пристанищния град в момент, когато Москва нанася въздушни удари срещу столицата Киев и други украински градове, предаде Ройтерс.

Твърденията на Москва, че е поела контрола над почти целия Мариупол, който стана сцена на най-ожесточените боеве и на най-тежката хуманитарна катастрофа от началото на войната, не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Руското министерство на отбраната каза, че ако украинските сили, укрепили се в завода "Азовстал" в Мариупол, сложат оръжие до 6:00 ч. местно време днес, техният живот ще бъде пощаден, съобщи агенция ТАСС.

Руски служител беше цитиран да казва, че предложението, направено след седмици на ожесточени боеве, е продиктувано от "катастрофалната ситуация" в завода, както и от "чисто хуманни принципи".

Лондон праща бронирани машини

Британският премиер Борис Джонсън пък обеща на Зеленски доставка на бронирани машини през "следващите дни", съобщи "Даунинг стрийт" 10.

Джонсън е уверил Зеленски, че Великобритания ще "продължи да снабдява Украйна със средства за самозащита", посочва в изявление канцеларията на британския премиер.

Двамата лидери са обсъдили по време на телефонен разговор вчера също и необходимостта за дългосрочно решение за сигурността на Украйна, се допълва в изявлението.

Джонсън е уверил също Зеленски, че ще продължи да работи с партньорите и съюзниците на Великобритания, за да гарантира, че Украйна ще защити своя суверенитет през следващите седмици и месеци".