"Мигрантският натиск е безпрецедентен. Не е сравним с нито една от предишните вълни. И от тази през 2015 г. Много по-голям е. И това трябва да се знае."

Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в събота по Нова тв.

Вчера е имало срещи с турската страна на ниво зам.-министри, "поели са ангажименти турските колеги", обясни той.

Според него трябвало да се има предвид друго обстоятелство - за първи път самата Турция е поставена пред много голям проблем по границата с Афганистан и Сирия, там натискът е много голям. И Турция концентрира голяма част от силите си там, много жандармерия. Затруднени са, но са поели ангажимент и да усилят границата с България, каза министърът.

Той обясни, че МВР работи по няколко случая, по които има съмнения за подпомагане от страна на гранични служители на каналджиите.

„Видях много хора които съвестно изпълняват дълга си и това ни мотивира да обърнем внимание на тези, които саботират колегите си и нашите усилия да осигурим сигурност по границата. Имаме сигнали по тях. Работим по няколко случая със сериозни съмнения за подпомагане на каналджиите. Във всеки от тези случаи става дума за между двама и четирима служители. Те са на до средно управленско ниво, но повечето са на изпълнителско ниво. Има други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства”,

„Различни са действията. Нямаме доказателства да са взимали пари, но са пропускани транспортни средства с мигранти. Има данни, че полицейски автомобил "ескортира" автомобил с мигранти - пропускал го е да премине през поста”, допълни той.

Над 190 л/кв.м са се изсипали в района на селата около Карлово, вчера в района беше обявено частично бедствено положение.

Демерджиев посочи, че към момента няма данни за скъсана дига. Водосборният басейн е голям. Това е довело до покачване на вълната. Ще се провери дали извършената сеч в района също е причина за наводнението.

Първите евакуирани бяха спасени с летателна техника на Министерството на отбраната. Петнайсет души са в болници. Днес започва оглед на пострадалите къщи в с. Богдан, посочи вътрешният министър и обясни, че част от евакуираните са в читалището с. Каравелово. За тях са осигурени храна и лекарства.

В с. Богдан все още има непроверени къщи, това ще стане след оттеглянето на водата. Няма загинали при бедствието, няма и сериозно пострадали, каза Демерджиев.

Двама полицейски служители, за които има съмнения, че са помагали на Георги Семерджиев от катастрофата на "Черни връх", при които загинаха две жени, се проверяват като резултатите трябва да станат известни на 12 септември. Една от тях е Симона Радева. Вероятно ще има дисциплинарно уволнение на един от двамата проверявани, каза министърът без повече уточнения.

На въпроса дали Семерджиев се е ползвал от полицейска протекция, Демерджиев отговори:

„Има две дисциплинарни проверки, които са удължени. Изиска се да приключат преди сроковете. Мотивът е да се изчакат материали от прокуратурата. Едната касае Симона Радева, другата - неин колега. Имам съмнение, че са подпомогнали Семерджиев”.

Двете проверки трябва да приключат на 12 септември, каза министърът.

„Не искам да изпадам в подробности, защото са предмет на проверка, но ще бъдат оповестени дисциплинарните мерки. Очаква се да бъде наложено дисциплинарно уволнение поне за едното от двете лица”, добави той. 

Демерджиев коментира и зачестилите напоследък нарушения по пътищата, някои от които станали и причина за трагични инциденти. Според него мерките, които от МВР са въвели, дават ефект. 130 екипа осъществяват линеен контрол, а над 9 хиляди са проверените водачи, отчете министърът.

„Вторият въпрос касае действията на съдебната система. Натъкнах се на много леки присъди с алогични мотиви, но това е за органите на съдебната власт. Ще обърнем внимание и ще преценим има ли необходимост от законодателни изменения. Действително наказаните лица са твърде малко. Наказанията са занижени. Ставаме свидетели на тежки произшествия”, смята Демерджиев.