В първия ден на Страстната седмица - всеки със своите страсти. Не е изненада, че повечето новини бяха свързани с войната.

"Икономиката ни навлиза в труден период на структурни промени, свързани със западните санкции. Санкциите засегнаха преди всичко финансовия пазар, но сега те ще започнат да засягат все повече икономиката."

Това необичайно признание за руската действителност е направила днес управителката на руската централна банка Елвира Набиулина. 

А италианският премиер Марио Драги вярва, че Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия чрез диверсификация "в сравнително кратък срок".

В Украйна обаче нашествието продължава с пълна сила. Руските войски са взели под контрол град Кременная в Луганска област. Поради това вече не е възможна евакуацията на цивилни граждани от града.

Русия почти е завършила подготовката си за нова офанзива в Източна Украйна, заяви днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Самоличността на руски войник и съпругата му, които обсъждаха изнасилването на украински жени в телефонeн разговор бяха разкрити след разследване на Радио “Свободна Европа”/Радио “Свобода” (RFE/RL), съобщи медията на уебсайта си.

Изненадата на деня дойде от национално представително изследване на "Алфа Рисърч", според което след спада до 32 на сто в първите дни на войната, сега доверието към Владимир Путин в България слиза на 25%, а недоверието скача до 61%.

Много от хората, които продължават да харесват Русия, изразяват негативно отношение към Путин, което е новост за обществените нагласи в страната.

А същото изследване на "Алфа Рисърч", но вече за вътрешно-политическите теми, показа срив в подкрепата за правителството и премиера, нарастващ песимизъм, че коалицията може да овладее текущите кризи.

Голямото събитие все пак е фактът, че 14-те моряци от кораба "Царевна" се прибраха в България. Посрещнаха ги близките им, премиерът Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска.

А на хоризонта се зададе ново напрежение в управляващата коалиция. Този път породено от искането на "Има такъв народ" (ИТН) за повече места в двете най-важни парламентарни комисии - тази по бюджет и финанси и тази по правни въпроси. Ако не ги получат, от ИТН дават заявка - ще бойкотират заседанията им.

 Областният управител на София Иван Кючуков се произнесе, че решенията на Столичния общински съвет да се именува алея пред руското посолство "Героите на Украйна" и да се постави украинското знаме на сградата на общината са незаконосъобразни.

Както се очакваше, Русия изгони български дипломати в Москва.

Спортната тема на деня в страната ни е засилващото се напрежение между феновете на ЦСКА-София и ръководството на клуба, начело с Гриша Ганчев.

А най-доброто, което можете да направите в края на първия ден на Страстната седмица, е да прочетете това пречистващо откровение на Стефан Миланов: