Националните власти в някои страни членки на ЕС изобщо не информират за подозрения в измами с ДДС или митнически измами.

Това е един от проблемите, пред които е изправена Европейската прокуратура, заяви нейният председател Лаура Кьовеши.

Тя направи отчет за първите 7 месеца от работата на институцията пред комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и за бюджетен контрол в Европейския парламент в Брюксел.

Всъщност става дума за първата календарна година от дейността на Европейската прокуратура. Тя заработи на 1 юни 2021 г.

„За да има разследване, са необходими сигнали", изтъкна Кьовеши.

Тя също съобщи, че откакто работи базираната в Люксембург Прокуратура, са разкрити престъпления за над 147 милиона евро. Това е тройно повече спрямо бюджета на институцията за 2021 г.

Друг основен проблем по думите на Кьовеши са неяснотите около мандата на европейските прокурори. Заради прозрачността на Европейската прокуратура има нужда от прозрачна, предсказуема и математически коректна ротационна система за удължаването на мандатите.

„Регулацията не посочва казва как ще се осъществява удължаването, кой ще взема решенията за това и въз основа на какви критерии. Трябва да имаме едно наум, че нашите европейски прокурори наблюдават разследванията в техните страни и тяхната независимост трябва да бъде гарантирана“, каза обвинител номер 1 на ЕС.