Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата за подбор на последния - 10-и кандидат за български европейски делегиран прокурор.

Причината е интересна: 

 "От 16.02.2022 г. до 18.03.2022 г., включително, заявления за участие в процедурата не са постъпили", съобщава сайтът на ВСС.

Според изчисления на правния сайт "Лекс " началната заплата на европрокурорите би трябвало да е между 5698 и 6402 евро месечно.

А невъзможността да попълним бройката, отпусната ни за борци с измамите с евросредства, съвпада с отчета на Лаура Кьоеши за първата година на евопрокуратурата. 

Както и Клуб Z писа, излъчването на български магистрати за европейската прокуратура бе на няколко тура, течеше мъчително и бяха върнатите 6 от общо 10 - "отрицателен" рекорд за всички страни членки.

Макар у нас да могат да участват "магистрати", т.е. - прокурори, но и съдии, и следователи, всички те минават "филтър" през Прокурорската колегия на ВСС. Тя пък се състои от кадровици - бивши прокурори и един следовател, които би трябвало да не са подчинени на главния, но забележително единомислено гласуват с него.

Така на досегашните турове 11-те кадровици от ВСС (в момента 10) с лекота избираха точно толкова хора, колкото е квотата. Въпреки това обаче от Люксембург върнаха повечето.

Така България влиза във втората година от функционирането на безпрецедентната Европейска прокуратура, без да е запълнила квотата си.

Първото дело у нас е срещу чиновник от Държавен фонд "Земеделие", който получил рушвет на бензиностанция от фермер.