Без да се наговарят и напълно спонтанно, членовете на Прокурорската колегия на ВСС избраха точно шест български кандидати за европейски делегирани прокурори. Те ще пратят предложенията на европейския прокурор Лаура Кьовеши и колегията, които ще имат последната дума за одобрение.

Това са:

Анита Джамалова – (зам. шеф на Окръжна прокуратра - Перник) 6 гласа

Анна Алексова (прокурор СГП) 6 гласа.

Виктор Тарчев (СГП) 7 гласа

Елена Попова (съдия в Спецсъда) 6 гласа

Ивайло Илиев (зам. шеф на Окръжна прокуратура - Кюстендил) 7 гласа

Станислав Стойков (СГП) 7 гласа.

В отсъстието на Иван Гешев, който е в парламента, тези 6-има събраха смазващо мнозинство пред другите 13 кандидати, повечето от които останаха с 0 гласа, а само една събра 3.

Това пък рязко контрастираше на изявлението на членовете на Прокурорската колегия, докато се мотивираха - че съжаляват, че имат право само на 6 гласа "за" и че почти всички били много достойни и на високо ниво (на фона на това - от останалите 13 кондидата цели 7 събраха по 0 гласа - б.а.)

Най-словоохотлив бе Евгени Иванов при аргументацията си:

"Като за начало държа да отбележа, че имах притеснения относно тази процедура в насока, че не бях сигурен, дали ще се съберат достатъчно много кандидатури. Със задоволство обаче мога да кажа, че ние за пореден път сме изправени пред тежък избор – че имаме много кандидати и че почти всички от тези кандидати са стойностни хора.

Това за пореден път ме убеди, че нашата система и пълна с интелигентни и свестни хора."

Стефан Петров пък не пропусна да се заяде с Бойко Атанасов (който традиционно събра 0 "за" и всички бяха "против").

"Макар че г-н Бойко Атанасов обиди жителите на Дулово, като ги сравни с африканска държава. това е единственият конкурс, който Бойко Атанасов е спечелил досега при всичките му участия в конкурсите пред ВСС."

(Той визира, че Атанасов при изслушването си се закачи с колегите, че навремето, без да иска го пратили в Дулово, и каза "да не би сега да ме пратите в Африка").

Неколцина от кадровиците изразиха огромното си съжалние, че не могат да подкрепят съдиите, които са се явили и се представили блестящо – но така казала Лаура Кьовеши при посещението си у нас... След което пратиха в европрокуратурата Елена Попова, която е съдия в Специализирания съд.

Атанас Атанасов например - бивш председател на Съюза на съдиите и остър критик на прокуратурата, по едно съвпадение събра 0 гласа.

Ето и пълния списък на тези, които останаха под чертата:

Атанас Атанасов           0 гласа

Бисера Калпакчиева    0

Бойко Атанасов            0

Димитър Халачев         0

Здравена Янева            1

Ирина Янчева               2

Карамфила Тодорова   1

Мария Тодорова          0

Милко Момчев            3

Николай Русинов         1

Радостин Петров          0

Стоян Лазаров              1

Яна Николова 0

По време на процедурата се отказаха Вилислава Ангелова, Галина Господинова-Стефанова и Светослав Маринчев, а изобщо не се яви на изслушването Пламен Петков.

Клуб Z напомня, че през февруари на първата процедура отново Прокурорската колегия "по вода" се спря точно на 10 кандидати - колкото бяха обявените места за Европейската прокуратура.  После обаче от Люксембург не одобриха 6 кандидата и пуснаха четирима.

На това ВСС отвърна дори с обидено писмо плюс декларация, като тогава - през март Евгени Иванов заяви, че се опасява занапред "как биха били мотивирани качествените, можещи и знаещи колеги да се включат в такова нещо".

Изслушването и тогава, както и сега, продължи точно 2 дни - пред включени камери и микрофони, излъчваше се публично на сайта на ВСС, а членовете, освен че изразиха задоволство от откритата процедура, без нито едно запъване изреждаха своите фаворити, като накрая се получиха точно споменатите 10 избора от "раз".

Днес гласуващите - в отсъствието на Иван Гешев и Огнян Дамянов бяха 8 и, както стана ясно, трябваше да посочат по 6 свои фаворита. През февруари точността им бе още по-впечатляваща, защото тогава 10 членове на прокурорската колегия избраха точно 10 души за при Лаура Кьовеши.

На този линк може да прочетете и официалното съобщение на пресцентъра на ВСС за днешния вот.