След провала на плана за светкавична война и завземане на Киев руският президент Владимир Путин започна втора фаза на "специалната операция" в Украйна. Нейната цел е да "освободи" Донбас, т.е. преобладаващо рускоезичния индустриален регион на Украйна, който е ябълка на раздора между нея и Русия от осем години. 

Стратегическата цел на Путин е да обяви победа във войната, която дотук е провал, и да си осигури по-силна преговорна позиция след евентуално примирие.

Тактическата е да обкръжи и да унищожи украинските сили, които сега защитават  намиращата се под контрола на Киев част от региона. 

Да спечели тази част от войната за руския президент е жизнено важно. Да не му позволят това е жизнено важно за украинците и за техните западни съюзници. Така че битката ще бъде наистина на живот и смърт.

Донбас беше първопричината Путин да започне войната. Три дни преди на 24 февруари да даде начало на т.нар. "специална операция", той призна за независими държави т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), които с руска помощ се бяха отцепили от Украйна през пролетта на 2014 г.

По-късно той поясни, че е признал ДНР и ЛНР в рамките на целите Донецка и Луганска области в Източна Украйна, по-голямата част от които и сега се намират под контрола на Киев. Цел на сегашната "втора фаза" на "операцията" е тяхното "пълно освобождаване" от украинските "нацисти".

Ако и тук генералите на Путин се провалят както край Киев, това ще бъде съкрушително политическо поражение за президента. Той няма да има отговор на въпроса защо е водил тази война с огромни човешки и материални жертви. Мисията му на защитник на "руския свят" ще свърши с провал.

Оперативно-тактически Русия подготви "втората фаза", завземайки ивица от Южна Украйна, покриваща целия северен бряг на Азовско море, включваща важните промишлени и логистични центрове Херсон, Мелитопол и Мариупол и свързваща сепаратистките анклави около Донецк и Луганск с Крим. 

Тази ивица лишава Украйна от важен за нея излаз на море. Заедно със завзетата от Русия зона около североизточния град Харков тя образува около Донбас дъга, която е очевидно, че руските сили ще се опитат да затворят като клещи от юг и от север върху украинските защитници на региона. Според различни военни анализатори  точките на "затваряне" трябва да бъдат в градове като Славянск или Краматорск.

Свидетелства, че именно към това се стреми руското командване са придвижването и съсредоточаването на сили към Изюм, близо да Харков както и обстрелът и ограниченото настъпление в Запорожка област. 

Според американски представители, цитирани от Си Ен Ен, Русия днес е съсредоточила в Източна Украйна 78 батальонни татически групи или около 75 000 войници. Предполага се, че това са предимно сили, изтеглени от районите около Киев и Чернигов, както и войски на ДНР и ЛНР, където тече насилствена мобилизация на мъжкото население. Москва все още има проблеми с доокомплектоването им, защото се смята, че те са загубили около 25 на сто от боеспособността си в предишната фаза на войната.

Миналия четвъртък САЩ обявиха пореден пакет от военна помощ за Украйна на стойност от 800 милиона долара. Президентът Джо Байдън изрично уточни, че помощта, която включва тежка артилерия, тактически дронове и боеприпаси, е предназначена да помогне на Киев да отрази новата руска офанзива в Донбас.

 
В първите два месеца на войната руските сили показаха слаба координация и логистика и нисък боен дух. Украинците, обучавани през последните осем години от натовски инструктори, се проявиха като умели тактици, отстъпвайки маловажни позиции, за да нанесат болезнени удари в удобен за тях терен по руските войски, които се придвижваха в колони и бяха така лесна цел, отбелязва Си Ен Ен.
 
Сега руските сили ще трябва да се разгръщат в боен ред в сложни терени, които включват гори, реки, блата. По-голямата част от Донбас са степи, където калта става непроходима при пролетните дъждове. В същото време САЩ споделят и обещаха да продължат да споделят разузнавателна информация с украинското командване, т.е. то ще получава информацията за придвижванията на руските сили от американските спътници.
 
Украйна вече показа, че може да извършва успешни диверсии в тила противника - например в граничната Белгородска област на Русия, през която минават изпращаните в Украйна войски. И тези акции едва ли биха били успешни без разузнавателно съдействие от съюзниците.
 
Да запази Донбас за Украйна е от жизнена важност - не само заради суверенитета и териториалната ѝ цялост. Това е важно и за свободния свят, за да не продължават рецидивите за насилствено пречертаване на граници в Европа. Но Донбас е също индустриалното сърце на Украйна. Тук са металургията, въгледобивът, основни вносно-износни пунктове като азовските пристанища.
 
Русия протяга ръце и към Харков, Днипро и Запорожие, където са стратегически предприятия на военната промишленост и енергетиката. Путин иска да осакати Украйна икономически и да я превърне в хроничен пациент на западна финансова помощ, а оттук - във финансово бреме за Запада, докато Русия се възползва от нейните ресурси.
 
Ако му бъде позволено да завземе Донбас и да се окопае там, Путин ще разположи в района нападателни оръжия, както направи в Крим, с които да държи евентуалната остатъчна Украйна и цяла Европа под постоянна заплаха от нова война. 
 
Затова битката ще бъде решителна и светът внимателно ще гледа кой на чия страна е на практика, с какво помага и с какво пречи.